Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gängens advokater i topp – tjänat över 9 miljoner

Följ senaste nytt i Expressen TV.
Viktor Banke toppar listan.
Foto: Pressbild
Advokatsamfundets generalsekreterare, Mia Edwall Insulander.
Foto: Henrik Montgomery / TT NYHETSBYRÅN
Jonas Granfelt.
Foto: TOMMY PEDERSEN
Max Ahlgren.
Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

Fem advokater har fått över 9 miljoner kronor i årsarvode som offentliga försvarare.

Högst upp på Domstolsverkets topp 20-lista hittas Viktor Banke – som tjänade in nästan 11 miljoner.

”Det är anmärkningsvärt att det inte finns någon kvinna med på listan med tanke på hur många kompetenta kvinnliga försvarare vi har”, säger Mia Edwall Insulander, Advokatsamfundets generalsekreterare.

Samtidigt har advokater i uppmärksammade fall fått sina arvoden rejält bantade under året.

Försvar av personer med misstänkta gängkopplingar har varit vägen till de högsta arvodena under 2021. Det visar en färsk lista från Domstolsverket, som Dagens Juridik begärt ut.

Advokat Viktor Banke spränger tiomiljonersvallen, med ett arvode på drygt 10,8 miljoner kronor. Under året har hans firma jobbat med flera gängkopplade fall, där bevis från det krypterade chattverktyget Encrochat varit i fokus. Han har också haft hand om ett hot mot tjänsteman-mål med rapparen Frej Larsson, som avslutades i HD.

– Det är ett resultat av ett antal mycket omfattande åtal, framför allt Encro-åtal, säger Viktor Banke.

Advokaten menar att det varit ett ”tungt år”, med många 80-timmars jobbveckor, som lett till topplaceringen.

– Det är naturligtvis ett kvitto på att man gör ett bra jobb, att man blir begärd och är eftertraktad. Men jag ser det inte som oproblematiskt att jobba på det här sättet, utan tvärtom, säger Viktor Banke.

– Jag hoppas inte att jag hamnar längst upp på den här listan nästa år. Jag tycker ärligt talat att det inte är roligt att arbeta så mycket som jag gjort det senaste året.

Han understryker också att arbetet som lett till det höga arvodet skett i samarbete med kollegerna på hans firma. Det handlar alltså om substitution, vilket är tillåtet som huvudregel efter domstolens godkännande.

Stora kostnader

De resterande advokaterna i topp fem på listan har alla tjänat drygt 9 miljoner i arbetet som offentliga försvarare. Dessa är: Jonas Granfelt, Neo Barsoum Barstedt, Gabriel Barsoum och Max Ahlgren. Även de har företrätt personer med misstänkt gängkoppling, men också exempelvis förtalsmålet mot Ebba Busch.

Mia Edwall Insulander, Advokatsamfundets generalsekreterare, tycker att det är ”anmärkningsvärt” att ingen på topp 20-listan är en kvinna – trots att det i dag finns många kompetenta kvinnliga försvarare.

De är emellertid fortfarande i minoritet i jämförelse med männen vilket troligtvis påverkar statistiken. Man ska också komma ihåg att den misstänkte har rätt att själv välja sin advokat och att överrepresentationen av manliga misstänkta, även får effekt på valet av försvarare om de vill ha en försvarare av samma kön”, skriver hon i ett mejlsvar.

Hon vill inte kommentera enskilda arvoden på topplistan. Generellt säger hon dock att utgifterna ökat i takt med att brottsmålen blivit ”fler, större och mer komplexa”.

Försvarare förordnas också numera i tidigare skede under förundersökningen vilket också gör att kostnaderna ökar”, skriver Mia Edwall Insulander.

Prutade kostnader

Fjolåret såg samtidigt ett antal uppmärksammade fall där advokaters arvoden prutades ner. Senast förra veckan tog Högsta domstolen beslut om att skriva ner Allra-advokaternas begärda ersättningar med totalt 718 000 kronor.

Efter det stora målet om Vårbynätverket i somras valde också Södertörns tingsrätt att pruta ner advokaternas arvoden med hela två miljoner kronor. Domstolen ansåg att advokaterna i flera fall hade ”överarbetat” och inte redovisat sina kostnader ordentligt.

Mia Edwall Insulander uppger att advokater behöver ta skäligt betalt och att de inte ska debitera felaktigt. Att domstolar prutar behöver dock inte innebära att advokaten debiterat fel, menar hon.

Merparten av de prutningar som sker görs på den grunden att domstolen inte ifrågasätter att advokaten har lagt ned angiven tid, men att detta inte varit nödvändigt för bedömningen av målet. En försvarares uppgift är dock att ge sin klient ett fullödigt försvar och måste 'vända på alla stenar' för att den tilltalade ska få ett fullgott försvar och en rättvis rättegång”.

Fyra uteslutna 2021

Under 2021 blev totalt fyra advokater uteslutna – tre av advokatsamfundets disciplinnämnd och en av HD. 

Mia Edwall Insulander hoppas att det ska ge ökad förståelse för att advokaters tillsynsverksamhet fungerar, och att allvarliga överträdelser kan leda till uteslutning.

”Det är viktigt att advokatkåren granskas och att uteslutningsärendena uppmärksammas leder förhoppningsvis till större kunskap och medvetenhet om vårt etiska regelverk som advokater måste följa”, skriver hon.

Hösten 2020 tillsatte Domstolsverket en egen arbetsgrupp som ska analysera kostnadsökningarna för advokaterna. Senast 1 mars ska resultaten presenteras.

Samtidigt granskar också Riksrevisionen domstolarnas effektivitet. I det ingår att se över om tingsrätterna och Domstolsverket har ”betryggande kontroll” över utbetalningarna som görs till offentliga försvarare och målsägarbiträden i brottmål.

Hela topp 20-listan

Viktor Banke: 10 826 829 kronor

Jonas Granfelt: 9 878 437 kronor

Neo Barsoum Barstedt: 9 783 669 kronor

Gabriel Barsoum: 9 095 552 kronor

Max Ahlgren: 9 053 238 kronor

Slobodan Jovicic: 8 496 633 kronor

David Massi: 7 237 750 kronor

Thomas Olsson: 6 952 920 kronor

Martin Persson: 6 944 990 kronor

Sargon De Basso:  6 923 376 kronor

Per Svedlund: 6 895 187 kronor

Kristofer Stahre: 6 800 611 kronor

Mikael Nilsson: 6 790 268 kronor

Ulrik Smedberg: 6 699 291 kronor

Robin Söder: 6 541 453 kronor

Abraham Zeito: 6 258 189 kronor

Peter Dahlqvist: 6 172 785 kronor

Thomas Bodström: 5 863 256 kronor

Henrik Olsson Lilja: 5 843 409 kronor

Tobias Enochson: 5 605 013 kronor


Källa: Dagens Juridik, Domstolsverket 


Se mer

Mikael Damberg (S): ”Helt avgörande för att knäcka gängen”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.