Göteborgsadvokaten Edip Samuelsson, 55, har i många år regelbundet företrätt släkten Ali Khan – där flera medlemmar pekas ut som ett kriminellt nätverk. Han har minst 27 gånger försvarat den kriminella delen av det klanliknande släktnätverket, enligt Göteborgs-Posten.
Hans advokatbyrå har blomstrat – på samma sätt som advokatbyrån Devlet i Stockholm vars grundare Ekrem Güngör, 41, tillsammans med kollegan Amir Amdouni, 28, anklagats för att läcka hemlig information till det kriminella Vårbynätverket.
Fyra advokater uteslutna på kort tid
Nu har alla tre på mindre än två veckor uteslutits ur Advokatsamfundet, anklagade för restriktionsbrott, alltså för att vidarebefordra otillåten information till klienter. Ett par månader tidigare uteslöts en kvinnlig advokat för att hon smugglat brev till en häktad gängledare.
Samtliga har gjort sig skyldiga till allvarliga brott mot advokatetiken, enligt Advokatsamfundet – och flera åklagare hoppas nu att uteslutningarna ska bidra till att stoppa gängadvokaternas marsch mot toppen.
– Det är jättebra och välkommet att man utesluter advokater som inte ska vara verksamma. Med tanke på hur stor skada oseriösa advokater kan vålla i rättsväsendet är det viktigt att den här frågan fortsätter att ses över eftersom dessa knappast representerar den totala summan av dem som missköter sig, säger kammaråklagare Lisa dos Santos.

Hon drog i gång en stor debatt om advokater och gäng med sin debattartikel ”Gangsterromantik styr gängens advokater” i Aftonbladet för snart två år sedan.
– Det är alldeles för lätt att bli brottmålsadvokat idag och det släpper in oseriösa personer. Det borde vara högre krav för att bli insläppt i advokatsamfundet från början, säger hon.
Ekrem Güngör ligger sedan flera år högt på topplistan över de advokater som får ut mest ersättning från staten som offentliga försvarare. Under åren 2016–2020 drog han in 32 miljoner kronor från Domstolsverket som offentlig försvarare. 2019 hamnade han på plats sju med 8,1 miljoner kronor i inkomst från sådana uppdrag.
Nu har han och den yngre kollegan Amir Amdouni uteslutits efter beslut av Advokatsamfundets disciplinnämnd. Två åklagare hade anmält dem för att ha läckt hemlig information från flera utredningar till det kriminella Vårbynätverket. Anklagelserna grundades bland annat på chattloggar från den krypterade tjänsten Encrochat, där ett konto kopplas till de båda advokaterna som skrivit meddelanden under pseudonymerna ”Kungen” och ”Prinsen”.
Tillbakavisar anklagelserna
Båda tillbakavisar anklagelserna.
”Vi har ännu inte bestämt om vi ska överklaga. Ett skäl till att göra det är dock att att disciplinnämnden tyvärr inte gått tillräckligt djupt i sin analys”, skriver Güngörs advokat Filip Rydin i ett mejl.
Expressen har utan framgång sökt Amir Amdouni. Han sade till Expressen i februari:
– Jag tillbakavisar alla anklagelser om att jag på något sätt brutit mot tystnadsplikten som grundlösa ... Påståenden om ”konkurrensfördelar” eller ”engagemang i kriminella nätverk” är falska, orättvisa och djupt kränkande för mig.

Edip Samuelsson anmäldes 2019 av tre åklagare i Göteborg oberoende av varandra för att ha brutit mot häktningsrestriktioner. Han anklagades för att ha förmedlat information från sin häktade klient och kontaktat ett alibivittne innan polisen förhört personen.
Varning och straffavgift
Advokatsamfundets disciplinnämnd gav honom 2020 en varning och en straffavgift på 50 000 kronor. De anmälande åklagarna rasade mot beslutet och ansåg att han borde ha uteslutits ur samfundet. Justitiekanslern överklagade beslutet – och nu har Högsta domstolen beslutat att han ska uteslutas. Bland annat för att han ”på ett allvarligt sätt åsidosatt god advokatsed.”
”När Edip Samuelsson gick in i sal 20 i Göteborgs tingsrätt i morse var han en välkänd advokat ... Efter lunch hade han inte längre tillstånd att kalla sig advokat”, skriver Dagens Nyheter i en rapport från tingsrätten på tisdagen.

Kammaråklagare Daniel Larson, en av de åklagare som anmälde Samuelsson, är mycket nöjd med det nya beslutet. Han säger att HD:s beslut var väntat medan disciplinnämndens tidigare beslut var ”förvånande”.
– Det är bra att Högsta domstolen rättat till disciplinnämndens förlåtande syn på saken. Att bryta mot restriktionerna är ett mycket allvarligt avsteg från god advokatsed och nu var det till och med fråga om två överträdelser, säger Daniel Larson, senior åklagare på Ekobrottsmyndigheten.
”Osund relation till grovt kriminella”
– Det finns ett fåtal advokater som har en osund relation till grovt kriminella och missköter sina förtroendeuppdrag. Det är tillfälligheter som bidragit till avslöjandena på senare tid. Jag är helt övertygad om att det finns fler advokater som kommer att uteslutas på liknande sätt inom de närmsta åren, säger han och välkomnar att de ”rensas ut”.
Ekrem Güngör gjorde snabb karriär det senaste decenniet. 2012 antas han som medlem i Advokatsamfundet och registrerar sitt eget bolag, Advokatfirman Devlet AB. Ännu 2014 finns bara en anställd och omsättningen är cirka 700 000 kronor.
Fem år senare har omsättningen vuxit till 20,2 miljoner kronor och antalet anställda till tio.
Ekrem Güngör hade också en rad kända personer som klienter, bland dem fotbollsstjärnan Victor Nilsson Lindelöf som han företrädde i en tvist med en agent 2016. Advokatbyrån skrev på sin hemsida: ”Victor var väldigt nöjd över utgången i målet.” Güngör har också poserat på bild tillsammans med andra landslagsspelare i fotboll som besökt honom på kontoret.
Ingen info på hemsidan
Under taxeringsåret 2020 hade Güngör en sammanlagd inkomst på drygt 3,1 miljoner kronor, medan hans kollega Amir Amdouni tjänade strax under en miljon.
I dag finns ingen information på advokatbyrån Devlets hemsida. Man möts bara av texten ”coming soon” (kommer snart). På Instagram skriver Güngör att han ”kommer inte att kunna tjäna dig som advokat under en viss tid på grund av Advokatsamfundets beslut, men ... att jag kommer att stå till tjänst ... som jurist”.
– Nu har vi sedan i april uteslutit fyra advokater på grund av restriktionsbrott. Tre i disciplinnämnden och nu en i Högsta domstolen. Det visar att just restriktionsbrott är något vi ser väldigt allvarligt på, säger Advokatsamfundets generalsekreterare Mia Edwall Insulander.
Hårdare påföljd
Hon konstaterar att HD beslutar om en hårdare påföljd för Edip Samuelsson, uteslutning, än samfundets egen disciplinnämnd som nöjde sig med varning och straffavgift.
– Det visar att vårt system fungerar. Det är inte konstigare att HD gör en annan bedömning än i alla andra ärenden där det finns möjlighet till överprövning, säger hon.
Den kvinnliga advokat, som uteslöts i april för för att ha smugglat brev till sin klient i häktet, vill inte kommentera saken. Hon har tidigare försvarat sig med att det rörde sig om oskyldiga kärleksbrev.