Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ukrainsk mobb till attack mot coronaevakuerade

John och Melanie Haering sitter i coronakarantän – tusentals mil ifrån varandra.
Demonstranterna i Ukraina attackerade en buss med personer som evakuerats från Wuhan i Kina.Foto: EFREM LUKATSKY / AP TT NYHETSBYRÅN
Polisen fick bryta in.Foto: EFREM LUKATSKY / AP TT NYHETSBYRÅN
Bussen var på väg till Kharkiv i östra Ukraina.Foto: EFREM LUKATSKY / AP TT NYHETSBYRÅN
Demonstranterna försökte hindra bussarna från Wuhan.Foto: EFREM LUKATSKY / AP TT NYHETSBYRÅN

Våldsamma demonstrationer har utbrutit i östra Ukraina efter att personer som evakuerats från coronavirus-drabbade Wuhan i Kina försatts i karantän.

Demonstranter kastade sten och tände brasor för att blockera trafiken när bussar med de evakuerade personerna anlände till Novi Sanzhary.

Inga av de 72 evakuerade har visat upp tecken på att ha smittats.

Ukrainas president Volodymyr Zelensky har uppmanat invånarna i samhället Novi Sanzhary i Poltavaregionen att ”visa empati”, efter gårdagens våldsamma protester.

– Det finns en fara som jag vill nämna, faran som kommer med att glömma att vi är alla människor och alla ukrainare. Var och en av oss – även de som råkade vara i Wuhan under epidemin, sade han enligt BBC.

Dussintals demonstranter, upprörda över att Wuhan-evakuerade ska placeras i karantän på ett lokalt sjukhus, drabbade på torsdagen samman med polis.

Kastade sten på evakuerade

Sex bussar med de 72 evakuerade – 45 ukrainare och 27 utländska medborgare – anlände till Novi Sanzhary i går, där de möttes av arga demonstranter som hade byggt brinnande vägspärrar och kastade sten.

Ukrainska myndigheter tvingades kalla in kravallpolis och pansarfordon för att få bukt med de vansinniga demonstranterna.

Till slut kunde de skingra folkmassan som blockerade vägen och bussarna kunde fortsätta mot sitt mål: ett lokalt sjukhus där de 72 nu försatts i en 14-dagars karantän.

Ukrainas folkhälsomyndighet har sagt att ingen av de 72 har visat några tecken på att ha smittats av coronavirus, och karantänen är endast en säkerhetsåtgärd.

Se coronakravallerna här

70 personer evakuerade och ska sättas i karantän: ”Vill inte ha ett nytt Wuhan”.

David: Så känns det att vara sjuk i coronaviruset

”Varenda por i min kropp öppnades”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.