Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gäng stal telefon – offret förnedrades i livesändning

Så här såg brottsstatistiken för förra året ut.
Offret fick sin mobiltelefon stulen, och blev senare förnedrad i en livesändning.Foto: Polisen
16-åringen döms nu för bland annat misshandel, stöld och övergrepp i rättsak.Foto: Polisen
De två ungdomarna döms för bland annat stöld och misshandel.Foto: Polisen

Mannen blev överfallen i ett trapphus. Han misshandlades och hans mobiltelefon stals. Några dagar senare visades innehållet i mannens telefon upp under förnedrande former i en livesändning via nätet. 

Bland annat visades en bild på hans kön upp. 

Nu har flera yngre personer dömts. 

I mitten av december överfölls offret – som är i 20-årsåldern – i ett trapphus av två maskerade personer. Han kände igen en av dem - en 16-åring som han haft en konflikt med. 

Han blev uppmanad att dra tillbaka en tidigare polisanmälan. Dessutom blev han misshandlad, och hans mobiltelefon stals. Händelsen utspelade sig i Stockholmsområdet.

Hetsade för att fler skulle följa sändningen

Några dagar senare försökte han logga in på sitt instagam-konto. Han kom inte in, men upptäckte via en väns konto att det skulle sändas live från hans konto. 

En stund senare sände personer i blå masker live. De visade upp innehåll ur hans mobiltelefon – hans sökhistorik och kontakter – och ”hetsade” att fler skulle följa sändningen. De berättade att en bild på offrets kön skulle läggas ut om de fick tillräckligt många följare, och de uppmanade även följare att själva filma av det som sändes. Slutligen visades en bild på offrets kön upp, och sändningen hade omkring 500 följare. 

Sändningen genomfördes inifrån ett HVB-hem, där bland annat 16-åringen var placerad. Polisen ringde personalen, som till slut lyckades bryta sändningen. 

Offret har berättat att det var ”superjobbigt” och att sändningen förstörde hans liv.

Åklagaren: Ful typ av brottslighet

– Det är en ganska ful typ av brottslighet som de har gjort sig skyldiga till här, säger åklagare Marie Bastin. 

16-åringen åtalades tillsammans med ytterligare tre tonårskillar. De erkände delar. 16-åringen berättade i rätten att han var arg och att det i hans hemland sägs ”som du är, du får”, men att han nu ångrade sig.

Rätten konstaterar att mannen utsattes för ”en allvarlig kränkning”.

De fyra döms nu för olika stor inblandning i misshandeln i trappuppgången och livesändningen från HVB-hemmet. 

16-åringen döms för misshandel och stöld. Han döms även för olaga integritetsintrång och övergrepp i rättssak. Straffet blir ungdomsvård. De dömda ska även betala skadestånd till mannen.

LÄS MER: Kvinnliga fångvaktare blev kära i grovt kriminella män (PREMIUM) 

LÄS MER: Han beställde skjutningar – avslöjar varför unga dör (PREMIUM) 

Följ med Magnus Falkehed och Niclas Hammarström till ett av de mordtätaste länderna i världen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.