Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gäng sköt mot polishus i natt

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
KRAVALLPOLIS. Tungt beväpnad polis med kravallutrustning och sköldar försökte förgäves få folksamlingen att gå hem. Tidigare på kvällen hade en polispatrull blivit angripen med stenar av ett ungdomsgäng och tvingades kalla på förstärkning. Orsak till upploppet var gripandet av tre ungdomar i bostadsområdet.
Foto: SUVAD

SÖDERTÄLJE. Det våldsamma upploppet i natt slutade med att polishuset i Södertälje besköts med automatvapen.

Skotten var en hämndaktion för att tre ungdomar gripits tidigare på kvällen.

Ett stort polisuppbåd jagade gärningsmännen som flydde i tre bilar.

Södertälje var en belägrad stad i natt. Polisbilar spärrade varje utfart, och en stor del av centrum var avspärrat och bevakat av kravallutrustad polis med automatvapen. Strax före midnatt kulminerade oroligheterna. Minst två bilar stannade till på Storgatan. Sekunden senare besköts polishusets övre våningar med flera skott och ett flertal rutor krossades. - Jag hörde fem-sex skott från ett automatvapen. Hela lägenheten skakade, säger ett ögonvittne.

BELÄGRAD STAD. Stora delar av centrum spärrades av i Södertälje i natt efter att polishuset beskjutits. Alla utfarter bevakades av beväpnad polis som sökte igenom bilar i jakten på gärningsmännen.

Bråk om en chokladbit

 Inne i polishuset fanns då tre pojkar i 15-årsåldern som greps tidigare på kvällen i stadsdelen Ronna, där hela upploppet startade. Hela bråket började med en liten chokladbit, enligt vittnen som Expressen talat med. Några pojkar kastade chokladbiten i huvudet på en ung flicka. Hon hämtade sin pappa, som beväpnad med ett basebollträ ville skipa rättvisa. När bråket urartade larmades polis som grep tre av pojkarna. - Deras vänner försökte frita dem och kastade sten mot poliserna, säger vakthavande befäl Lennart Sjöstrand vid polisens länskommunikationscentral.

"Vet var vi ska leta"

 Ett stort antal polispatruller från hela södra Stockholm skickades till platsen. Kravallpolis med sköldar och hjälmar försökte skingra folksamlingen men lyckades bara göra stämningen mer hotfull. - Det är ett dilemma för oss, stanna eller backa tillbaka. Men samtidigt fanns det personer vi skulle gripa i folksamlingen, säger Sjöstrand. Förutom de tre pojkarna greps ytterligare tre män misstänkta för anstiftan till våldsamt upplopp. Polisen misstänker att männen som besköt polishuset finns i samma krets som de gripna personerna och har gott hopp om att få tag på dem. - Vi vet ungefär var vi ska leta, säger Lennart Sjöstrand. Polisen sökte tre bilar i natt, en svart BMW, en svart Mercedez och en röd och silverfärgad personbil.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.