Det våldsamma upploppet, med stenkastning och bilbränder, pågick fram till ett-tiden, natten mot tisdag. Foto: Läsarbild

Det våldsamma upploppet, med stenkastning och bilbränder, pågick fram till ett-tiden, natten mot tisdag.

 Foto: Läsarbild

Gäng attackerade polisen med stenar

Publicerad

Det var våldsamt upplopp i Alby natten mot tisdag.

När polis och räddningstjänst åkte för att släcka en brand blev de attackerade med stenar som kastades av ett stort ungdomsgäng.

– En större sten kastades mot en hundförare som träffades på ena armen, hon blev lindrigt skadad, säger Sven-Erik Olsson, polisens presstalesman.

Det var sent på måndagskvällen som det första larmet om en brand kom in till räddningstjänsten och polisen.

– När vi kom fram visade det sig brinna i en mindre fristående bod i parken som brann, säger Sven-Erik Olsson hos polisen.

Men brandsläckningen stördes – av stenkastande ungdomar. Enligt polisen var det ett 30-tal ungdomar som kastade sten och bland annat krossade en ruta på en av polisens bilar.

– En kvinnlig hundförare fick en sten på armen. Hon hade ingen fraktur men det blev en skada där. Vi har haft många patruller där i natt och de här ungdomsgängen har varit lite här och där, berättar Olsson och tillägger att även bilar sattes i brand.

– Man har hittat brännbar vätska där och har också kontrollerat ett antal personer på plats där. Men vi har inte lyckats binda någon till detta i nuläget.

"Risk att det blir normaliserat"

De våldsamma upploppet, med stenkastning och bilbränder, pågick fram till ett-tiden, natten mot tisdag.

På morgonen var dock ingen gripen.

– Facit är några uppbrända bilar och vi har inlett en förundersökning om försök till grov misshandel för stenkastningen och våldsamt upplopp, säger Olsson.

Enligt honom är detta inte första gången detta sker i området. Polisen har enligt sin hemsida också gjort en del identifieringar och någon naturlig brandorsak till den första branden finns inte.

– Det blir väl ganska vanligt att det blir så här när vi och räddningstjänsten dyker upp där i vissa områden. Vi har ingen gripen och jag arbetar normalt sett inte i de här områdena, så jag kan inte säga något om vilka det är som rör sig där, säger Olsson.

Vad den våldsamma attityden mot polisen och räddningstjänsten beror på kan han inte svara på.

– Ja... Jag vet inte. Det finns ingen naturlig förklaring. Risken finns ju att det blir nån slags normalisering av det här, det får det inte bli. De som har hand om utredningen måste titta på det och bedöma vilka möjligheter det finns att gå vidare i det här fallet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag