Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gamov: ”Jag är utsatt för ett karaktärsmord”

– Man har utsatt mig för ett karaktärsmord, jag kommer att vidta rättsliga åtgärder, säger Pavel Gamov till journalister i riksdagen.Foto: SVEN LINDWALL
Pavel Gamov ska bland annat ha krävt att få prostituerade till sitt hotellrum i Ryssland.Foto: ALEXANDER LARSSON VIERTH/TT / TT NYHETSBYRÅN

Pavel Gamov anser att han är utsatt för förtal.

Den förre SD-riksdagsledamoten tänker vidta rättsliga åtgärder på grund av uppgifterna om att han i samband med en resa till Ryssland agerat mycket olämpligt mot kvinnor och sina ryska värdar.

– Detta är ren och skär lögn. Detta har tagit mig väldigt hårt, säger Gamov.

Pavel Gamov ska även KU-anmäla försvarsminister Peter Hultqvist (S).

Denne har varnat för att denne kan utgöra en säkerhetsrisk.

– Man har utsatt mig för ett karaktärsmord, jag kommer att vidta rättsliga åtgärder, säger Gamov. 

Mot partiets vilja åkte Gamov i september på en bjudresa till Ryssland. Något Aftonbladet var först att berätta om i september. 

Senare samma dag kunde Nyheter i dag, som står SD nära, berätta detaljerat från resan då sajtens reporter var på plats för att dokumentera den.  

I förra veckan uppmanade SD:s gruppledning honom att lämna samtliga politiska uppdrag. Bakgrunden är att det framkommit uppgifter om att Gamov agerat mycket olämpligt mot kvinnor och utländska värdar på resan, stod det i ett pressmeddelande från SD. 

 

LÄS MER: SD till Pavel Gamov: Lämna alla uppdrag 

 

Är fortfarande kvar i riksdagen

Gamov har lämnat Sverigedemokraterna, men avser att sitta kvar i riksdagen mandatperioden ut. 

Han vill inte svara på några frågor om vad som egentligen hände under resan i Ryssland, men säger att han ska ge sin version i detalj längre fram.

– Jag har inga problem med att stå för det som hänt, men jag tänker inte stå för något som inte hänt. Jag tänker aldrig gå med på de här fake news som spridits om mig, säger Gamov.

När tänker du svara på frågor om vad som hänt?

– Jag ska i sinom tid återkomma till alla detaljer, och ge hela min bild och min version av det som träffat. Jag upplever att man inte varit intresserad av att höra min version. Ingen människa ska dömas ohörd.

Han sitter som ordinarie ledamot i EU-nämnden och som suppleant i utrikesutskottet. 

Båda utskotten hanterar sekretessbelagd information, och försvarsminister Peter Hultqvist (S) sade när allt uppdagades att Gamovs beteende innebär att han kan utgöra en säkerhetsrisk.

”Grundlagsvidrigt angrepp”

– Det som Peter Hultqvist säger är grundlagsvidrigt. Han har ingen som helst rättighet att beordra eller ens uttrycka att jag inte skulle få ta del av sekretessmarkerade handlingar. Jag kommer att anmäla Hultqvist till konstitutionsutskottet. Vi har ändå en grundlag i detta land och en försvarsminister ska inte kunna uttala sig på det sättet om en enskild ledamot, säger Gamov.

– Det är russofobi, ren rasism som Hultqvist riktar mot mig. Jag är svensk medborgare inte rysk medborgare. Jag tjänar svenska intressen.

Hur mår du i dag – hade det inte varit skönare för dig att syssla med mer handfast politik?

– En del i karaktärsmordet på mig handlar om att utmåla mig som psykiskt sjuk.  Jag mår efter omständigheterna bra, men det är självklart att det är en väldigt jobbig period.

”Ingen rysk spion”

– Pavel Gamov är ingen rysk spion, säger Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson under onsdagen till DN

Han tillbakavisar Peter Hultqvists anklagelse om att Gamov skulle utgöra ”en riskfaktor” för Sverige.

– Det finns mycket mer komplex materia i den här historien än vad Peter Hultqvist känner till, förklarar Åkesson för DN.

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.