"Jag tycker att det är otroligt att ett 'gammalt skrälle', som jag känner mig som ibland, kan få kontakt och prata med yngre människor som jag aldrig pratat med tidigare", säger Dorrit Fredriksson till Expressen.
"Jag tycker att det är otroligt att ett 'gammalt skrälle', som jag känner mig som ibland, kan få kontakt och prata med yngre människor som jag aldrig pratat med tidigare", säger Dorrit Fredriksson till Expressen.

Gammelmormorn är 89 år – och bloggare

Publicerad

Dorrit Fredriksson, 89, har barn, barnbarn och barnbarnsbarn. Alla har de tjatat om att hon ska börja blogga. Och för tio dagar sedan startade 89-åringen bloggen "Gammelmormorn".

Nu har den blivit en viktig del av hennes liv.

– Jag tycker att det är otroligt att ett "gammalt skrälle", som jag känner mig som ibland, kan få kontakt och prata med yngre människor som jag aldrig pratat med tidigare, säger Dorrit till Expressen.

Efter att ha blivit övertalad av sina barn startade Dorrit Fredriksson, 89, bloggen "Gammelmormorn" den 12 januari.

Barnen tyckte att en blogg skulle vara perfekt för mormodern som alltid tyckt om att skriva brev. Själv var hon inte lika övertygad.

– Först tyckte jag att det var helt vansinnigt och att det bara är Carl Bildt och andra kända som bloggar. Men efter ett tag började det kännas roligt, säger Dorrit till Expressen.

Har fått stor respons

I bloggen blickar hon tillbaka på sitt liv och minns, samtidigt som hon reflekterar över dagens samhälle. Hittills har inläggen till exempel handlat om hur det är att bli och vara gammal och hur vi alla kämpar för att skapa mening.

För Dorrit, som varit en flitig brevskrivare genom åren, har bloggen blivit en plats där hon kan att kontakt med andra människor.

– Jag har skrivit brev genom hela livet, men vännerna har dött undan och nu finns det bara tre kvar. Via bloggen får jag svar av folk och jag tycker att det är otroligt att ett "gammalt skrälle", som jag känner mig som ibland, kan få kontakt och prata med yngre människor som jag aldrig pratat med tidigare, säger hon.

I ett av inläggen skriver Dorrit: "Från att i ensamheten ha kämpat med dystra tankar, titt och tätt en del ångest, gränslös trötthet, har jag nu varit ångestfri alla dagar och tröttheten är bortblåst".

Vad är det för dysterhet som du har burit?

– När man blir äldre och inte har så bråttom längre är det svårt att värja sig för att världen är så grym. All fattigdom och tortyr. Det är svårt att värja sig.

Du skriver även: "Har under hela livet korresponderat flitigt med gamla skolkamrater och andra vänner. Det finns inte många kvar i dag. Vi är ju alla gamla".

Hur är det att se sina vänner falla bort?

– För mig är det så att de som har varit viktiga passerar förbi på kvällarna. Jag skänker dem alla några sekunder, jag minns olika saker och ser på allt med nya ögon. Jag lever med dem, jag kan bara inte få deras brev längre.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag