Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gammelmormorn är 89 år – och bloggare

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
"Jag tycker att det är otroligt att ett 'gammalt skrälle', som jag känner mig som ibland, kan få kontakt och prata med yngre människor som jag aldrig pratat med tidigare", säger Dorrit Fredriksson till Expressen.

Dorrit Fredriksson, 89, har barn, barnbarn och barnbarnsbarn. Alla har de tjatat om att hon ska börja blogga. Och för tio dagar sedan startade 89-åringen bloggen "Gammelmormorn".

Nu har den blivit en viktig del av hennes liv.

– Jag tycker att det är otroligt att ett "gammalt skrälle", som jag känner mig som ibland, kan få kontakt och prata med yngre människor som jag aldrig pratat med tidigare, säger Dorrit till Expressen.

Efter att ha blivit övertalad av sina barn startade Dorrit Fredriksson, 89, bloggen "Gammelmormorn" den 12 januari. 

Barnen tyckte att en blogg skulle vara perfekt för mormodern som alltid tyckt om att skriva brev. Själv var hon inte lika övertygad.

– Först tyckte jag att det var helt vansinnigt och att det bara är Carl Bildt och andra kända som bloggar. Men efter ett tag började det kännas roligt, säger Dorrit till Expressen.

Har fått stor respons

I bloggen blickar hon tillbaka på sitt liv och minns, samtidigt som hon reflekterar över dagens samhälle. Hittills har inläggen till exempel handlat om hur det är att bli och vara gammal och hur vi alla kämpar för att skapa mening.

För Dorrit, som varit en flitig brevskrivare genom åren, har bloggen blivit en plats där hon kan att kontakt med andra människor.

– Jag har skrivit brev genom hela livet, men vännerna har dött undan och nu finns det bara tre kvar. Via bloggen får jag svar av folk och jag tycker att det är otroligt att ett "gammalt skrälle", som jag känner mig som ibland, kan få kontakt och prata med yngre människor som jag aldrig pratat med tidigare, säger hon.

I ett av inläggen skriver Dorrit: "Från att i ensamheten ha kämpat med dystra tankar, titt och tätt en del ångest, gränslös trötthet, har jag nu varit ångestfri alla dagar och tröttheten är bortblåst".

Vad är det för dysterhet som du har burit?

– När man blir äldre och inte har så bråttom längre är det svårt att värja sig för att världen är så grym. All fattigdom och tortyr. Det är svårt att värja sig.

Du skriver även: "Har under hela livet korresponderat flitigt med gamla skolkamrater och andra vänner. Det finns inte många kvar i dag. Vi är ju alla gamla". 

Hur är det att se sina vänner falla bort?

– För mig är det så att de som har varit viktiga passerar förbi på kvällarna. Jag skänker dem alla några sekunder, jag minns olika saker och ser på allt med nya ögon. Jag lever med dem, jag kan bara inte få deras brev längre. 

Dagny, 101, bloggar också

Dorrit Fredriksson har mer än tio år på sig av bloggande innan hon når Dagny Carlsson, 101. Dagny har bloggat för Vårdguiden under en lång tid och alldeles nyligen lämnade hon Vårdguiden för att skriva på sin egen blogg.

Några av Dorrits rader

"Det kan vara så att man känner sig urgammal, faktiskt riktigt dålig. Så får man syn på gula blad på fina hibiskusen. Nej men oj i samma sekund står man och ansar växten och om man alls känner efter då, så blir man medveten om att ja att man ju faktiskt mår ganska bra. Ändå".

"Har under hela livet korresponderat flitigt med gamla skolkamrater och andra vänner. Det finns inte många kvar i dag. Vi är ju alla gamla."

"Från att i ensamheten ha kämpat med dystra tankar, titt och tätt en del ångest, gränslös trötthet, har jag nu varit ångestfri alla dagar och tröttheten är bortblåst. Ja men hur är vi funtade?"

"Jag upplever det som att ut ur mitt huvud flyttade dysterheten och in flyttade bloggen"

"Det tog ett tag att klicka sig fram till starten utan hjälp hade det inte gått alls. Det känns fantastiskt, som att flyga. Men ännu vet jag inte alls hur jag ska hantera min färd. Jag tänker mig att alla gamlingar har behov av att blicka tillbaka".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.