Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gammelmedier lockade unga under pandemin

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV

Under pandemin har barn och unga litat mer på etablerade medier som SVT, enligt en rapport från Statens medieråd. Samtidigt ökar även deras användning av sociala medier.

Traditionella medier som SVT, SR och TV4 har högt förtroende bland barn och unga när det gäller nyheter om pandemin.

Under 2020 tittade drygt hälften av 9–12-åringarna på nyheter i SVT minst en gång i veckan.

Barn och ungdomar har också högt förtroende för de etablerade medierna samt Folkhälsomyndigheten och 1177, enligt rapporten.

När det gäller olika influerare på sociala medier är bilden mer delad. Många unga följer en eller flera inflytelserika personer på sociala medier, men ser dem inte som trovärdiga nyhetskällor.

I gruppen 13–16 år uppger bara 14 procent att de litar helt eller delvis på influerarna.

21 procent uppger däremot att de följt något coronaråd från en influencer.

”Unga vet vilka källor som brukar vara tillförlitliga när det gäller nyheter och information. Men det är paradoxalt att fler svarar att de följt någon rekommendation från en influencer, än som uppger att de litar på informationen de får via influencers”, säger Yvonne Andersson, analytiker på Statens medieråd, i ett pressmeddelande.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.