Mannen som attackerade en tvåbarnsmamma i Gamla stans tunnelbana har gripits.Mannen som attackerade en tvåbarnsmamma i Gamla stans tunnelbana har gripits.
Mannen som attackerade en tvåbarnsmamma i Gamla stans tunnelbana har gripits.

Gamla Stan-mannen har gripits av polis

Publicerad

Mannen som attackerade en tvåbarnsmamma i Gamla stans tunnelbana anhölls på fredagskvällen.

Men polisen vet fortfarande inte vem han är.

– Vi ska jobba med att säkerställa hans identitet, säger Towe Hägg vid Stockholmspolisens mediacenter.

Expressen kan berätta att polisen specialgrupp fick in tips under fredagen som ledde dem till Märsta norr om Stockholm. Klockan 13.22 slog man till och grep den misstänkte mannen.

– Han sitter på Södermalmspolisen. Han är medtagen, hämtad till förhör. Sedan ska det dras för åklagare, sa förundersökningsledaren Stefan Tellqvist direkt efter gripandet.

Var det ett lugnt gripande?

– Ja, ja. Det var jättelugnt.

Polisen efterlyste mannen

Det var under torsdagen som polisen gick ut med en efterlysning på mannen först försökte stjäla en äldre dams plånbok i tunnelbanan – och sedan attackerade en småbarnsmamma som försökte stoppa honom.

Kvinnan som hade med sig sina två barn blev sparkad och slagen och spottad i ansiktet. Allt fångades av övervakningskamerorna i Gamla Stans tunnelbana. Därmed fick utredarna bra bildet, vilket underlättat deras sökande.

Kommunpolisen Anders Åslund fick tidigt information om vad det kunde röra sig om för person:

– Jag har ställt frågor till olika personer. De säger att den här personen är känd som en EU-migrant, men vi har inte namnet ännu. Det håller vi på att försöka ta fram, berättade han under fredagsmorgonen.

Okänd person

Under fredagskvällen hördes mannen, och jouråklagaren beslöt att han skulle anhållas, skäligen misstänkt för grov stöld, misshandel och ofredande.

Men polisen vet fortfarande inte säkert vem mannen är.

– Vi ska arbeta med att säkerställa hans identitet, säger polisens informatör Towe Hägg.

Polisen vill inte berätta ifall mannen nekar till brotten. Han är förhörd och kommer att höras igen när han får en offentlig försvarare.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag