Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gamla, sjuka och barn - ändå ska de utvisas

Hiyab och Deymond, Bahiya Jejje, Vugar Motarov och Ganna Chyzhevska.
Ganna Chyzhevska, snart 91, är demenssjuk och saknar släktingar i Ukraina.
Vugar Motarov, 16, är övergiven av sin mamma och känner ingen i Azerbadijan.
Bahiya Jejje, 67, är utvecklingsstörd och lider av allvarliga epileptiska anfall.
Hiyab, 3 och Deymond, 5 är övergivna av sin mamma och har inga anöriga i Italien.
Men det hjälper inte. Sverige vill utvisa dem alla.
- Jag kommer inte att ge mig. Så här får det inte gå till, säger Hiyabs och Deymonds fostermamma Therese Nilsson.
För drygt ett år sedan fick Therese Nilsson i Boden ett samtal från socialtjänsten. Syskonen Hiyab, 3 och Deymond, 5 hade hittats övergivna sedan deras mamma försvunnit och behövde ett nytt hem.
- När de ringde var det inte en tvekan, säger Therese.
Deymond har en utvecklingsstörning och har även fått diagnosen att han lider av autistiska drag samt epilepsi. Hos familjens Nilsson har Deymond fått stöd och trygghet som gjort att han har förbättrats radikalt.
- Han har utvecklats. Nu har han talet. Allting händer nu när han har fått trygghet och stabilitet i sitt liv. Skulle man slita upp honom från det här skulle det bli en totalförstörelse. Hade de här människorna sett hur han var när han kom och se honom i dag, då hade de kanske förstått lite grann, säger Therese.

Ska utvisas till Italien

Men den 3 november fick familjen beskedet att syskonen ska utvisas till Italien, där barnen fick uppehållstillstånd efter flykten från Eritrea. Enligt Therese anser migrationsverket att barnen har mer anknytning till Eritrea och Italien än vad de har till Sverige.
- I Italien har de varit i ett halvår. Flickan är inte ens född i Eritrea och här har de varit i två år. Jag fattar inte ens hur man kan skriva så. Man kan inte resonera så här när det gäller två små barn. De har inte ens bett om att få komma eller att vara på flykt. De har kommit till Sverige och flickan tror inte någonting annat än att hon bor i Sverige. Hon är så svensk man kan bli, säger Therese.
För två veckor sedan fick familjen plötsligt veta att migrationsverket beslutat att tillfälligt stoppa utvisningen. Och under torsdagen lämnade familjens advokat in förnyade läkarintyg för Deymond.
- Nu håller vi tummarna igen. Jag kommer inte att ge mig. Så här får det inte gå till, säger Therese.
Hiya och Deymond är inte ensamma om att hotas av utvisning.

Oroliga släktingar

I oktober utvisades demenssjuka Ganna Chyzhevska, snart 91 till Ukraina trots att hon saknar anhöriga där. Utvisningen stoppades dock av Europadomstolen och nu väntar Ganna och hennes anhöriga på svar från Europadomstolen.
Bahiya Jejje, 67, är utvecklingsstörd och lider av allvarliga epileptiska anfall. Trots det vill migrationsverket utvisa henne till Syrien där inga anhöriga finns kvar. Nu väntar oroliga släktingar på att polisen ska komma och knacka på deras dörr.

Bott här i sju år

Sextonåriga Vugar Motarov i Byske i Västerbotten har bott i Sverige i sju år men ska utvisas till Azerbadijan. Nu hoppas Vugar, vars mamma är spårlöst försvunnen, på en extra tidsfrist. I augusti nästa år preskriberas de tidigare avslagen och då kan Vugar starta en ny asylprocess på egen hand.
- Det som gäller nu är avvaktan. Vi har skickat in en ansökan om verkställighetshinder och väntar på svar. Vi yrkar på att han efter så här lång tid behöver få permanent uppehållstillstånd av humanitära skäl och att han dessutom måste få en egen akt, säger Eva Ladin, Vugars familjehemsmamma.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.