Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Gamla klasskamraterna: Sån är Kim Jong-Un privat

Kim Jong-Un inspekterar planen att attackera Guam. Foto: KCNA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Tiotusentals nordkoreaner hyllar Kim Jong-Un i Pyongyang. Foto: JON CHOL JIN / AP TT NYHETSBYRÅN

Han fick sin första generalsuniform när han var åtta år och riktiga generaler tvingades buga inför honom.

Så inte undra på att till och med kineserna beskriver Nordkoreas ledare Kim Jong-Un som en ”knubbig, bortskämd unge”.

Den överviktige 33-åringen har nu styrt Nordkorea i sex år.

Världen väntar nervöst på hans nästa drag i kampen mot den nye motståndaren, USA:s president Donald Trump.

En värld som vet väldigt lite om vem Kim Jong-Un egentligen är.

Nordkorea hade aldrig gett sådana detaljerade uppgifter förr kring en planerad robotavfyrning. Det var så landet i förra veckan valde att trappa upp hoten mot USA, ett svar på USA:s president Donald Trumps egen upptrappning i ordkriget med Nordkorea.

Nej, robotarna skulle inte slå ner på amerikanskt territorialvatten kring Guam, men väl i närheten. Generalerna väntar på Kim Jong-Uns order.

Men Kim Jong-Un valde att skjuta upp beslutet. Han meddelade i tisdags att han lyft fingret från domedagsknappen denna gång och i stället nu avvaktar vad de ”dumma jänkarna” gör.

Han har aldrig rest utomlands sedan han tog över

Det är mycket svårt att bedöma hur länge han kommer att hålla sig lugn och inte provocera vidare. Ett dilemma för analytikerna är att omvärlden vet så lite om Kim Jong-Un. Han har exempelvis aldrig rest utomlands sedan han tog över efter sin pappa, Kim Jong-ll i december 2011.

Han har heller inte tagit emot en enda utländsk stats- eller regeringschef. Det är ytterst få västerlänningar eller utlänningar som träffat honom. Ja, CIA har, enligt Washington Post, inte ens lyckas samla ihop material för en ordentlig profil på honom.

Men en del inblickar har vi. En källa är den japanske sushi-kocken Kenji Sushimoto som flyttade till Nordkorea på 1980-talet för att arbeta under Kim Jong-Il. Han flydde därifrån 2001.

LÄS MER: Nytt besked från Kim Jong-Un till Donald Trump 

Kim Il-Sung och Kim Jong-Il. Foto: JON CHOL JIN / AP TT NYHETSBYRÅN

Minns unge Kim Jong-Un som en dålig förlorare

Sushimoto minns unge Kim Jong-Un som en dålig förlorare som ibland kastade spelpjäserna mot sin storebror Kim Jong-Chul när han dragit det kortare strået. Och han verkade ha tagit sin generalsuniform på högsta allvar.

Han fick uniformen, men stjärnor och allt, när han var åtta år av sin pappa, berättar hans moster Ko Yong- Suk, för Washington Post. Hon lever i exil i USA.

– Det var omöjligt för honom att växa upp som en normal person när folk behandlade honom så, berättar hon.

Det var omöjligt för honom att växa upp som en normal person

Kenji Sushimoto minns hur Kim Jong-Un en gång som tioåring fick ett raseriutbrott eftersom han blev tilltalad som ”lille generalen” i stället för ”kamrat general”.

– Det var en oförglömlig episod som visade den aggressiva sidan av hans personlighet, säger Sushimoto till Washington Post.

Det var inte självklart då att Kim Jong-Un en dag skulle ta över efter sin pappa. Oddsen talade tvärtom emot det.

Kim Jong-Il hade tre olika fruar och fick sex barn, tre av dem söner. Det är den äldste som borde ta över. Kim Jong-Un är den yngste.

Kim Jong-Un sändes till Schweiz år 1996 för att studera där tillsammans med sin storebror Kim Jong-Chol. De gick på en Liebefeld-skolan utanför Bern och bodde i en lägenhet tillsammans med släktingar.

Klasskamraterna kände honom som Pak Un. Han påstods vara son till en nordkoreansk diplomat. Han var känd som ”den korte fete”. Storebror var ”den långe, smale”.

LÄS MER: Priset för Trump att stoppa Kim Kim Jong-UN kan bli högt 

Kim Jong-Un inspekterar sina militära styrkor. Foto: ????? / AP TT NYHETSBYRÅN

Älskade James Bond och basket

Joao Micaelo var en av klasskamraterna. Han beskriver Kim Jong-Un som en tystlåten tonåring som älskade James Bond och var fanatiskt intresserad av basket. Så här berättade han för CNN 2010:

– Basket var allt för honom. Han spelade basket själv, han spelade basket på sin PlayStation. För honom handlade hela världen om basket.

Kim Jong-Un skulle senare i livet bjuda in den förre NBA-stjärnan Denis Rodman till Nordkorea. Rodman – som spelade för Kim Jong-Uns favoritlag Chicago Bulls – är en av få amerikaner som träffat den nordkoreanske ledaren.

– Vi var inte de dummaste i klassen, men vi var inte de smartaste heller, säger Joaoa Micaleo.

Han var rolig, alltid nära till skratt

Marco Imhof var även han klasskamrat med nordkoreanen. Han beskriver Kim Jong-Un som en humoristisk person för Daily Mirror.

– Han var rolig. Alltid nära till skratt. Han kom väl överens även med andra elever som kom från länder som var fiender till Nordkorea. Men politik var tabu på skolan. Vi kunde argumentera om fotboll, inte politik.

Men han fick även se en annan sida av Kim Jong-Un en dag då denne skällde ut en tjänare som serverat honom kall spagetti.

– Jag blev förvånad, för det var inte så han vanligen betedde sig.

LÄS MER: Stora styrkor redo om Trump och Kim Jong-Un startar krig 

Kim Jong-Nam var Kim Jong-Uns 13 år äldre halvbror. Foto: REX/SHUTTERSTOCK / REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES

Försökte besöka Disneyland men använde falskt pass

Kim Jong-Un återvände till Nordkorea 2001 och därmed försvinner också vittnesmålen om honom. Vi vet dock att han studerade vid Kim Il-Sungs militärakademi. Han tog examen år 2006.

Redan då verkar hans pappa Kim Jong-Il ha bestämt sig för att inte göra sin äldste son Kim Jong-Nam till arvtagare. Kim Jong-Nam var Kim Jong-Uns 13 år äldre halvbror.

Men storebror hade gripits under ett besök i Japan 2001. Han hade försökt besöka Disneyland utanför Tokyo men använt falskt pass. Han skulle i stället leva de kommande åren i praktiken i exil.

Kom Jong-Chol uppfattades som för ”feminin” av pappa

Den 13 februari i år mördades han med giftgas på flygplatsen i Kuala Lumpur. Orden tros ha kommit från lillebror, Kim Jong-Un.

Inte heller Kim Jong-Chol, son nummer två och äldre helbror till Kim Jong-Un, verkar ha varit aktuell för att ta över posten. Vi vet inte så mycket om varför Kim Jong-ll hoppade över honom.

Kenji Fujimoto – den japanske sushi-kocken – skrev i sina memoarer som kom ut 2003 att Kom Jong-Chol uppfattades som för ”feminin” av pappa.

LÄS MER: Kim Jong-Uns stora dröm om kärnvapen 

Kim Jong-Un jublar efter att Nordkorea har testskjutit en missil av typen Hwasong-14. Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Han är ”Den Store Efterträdaren”

Enligt den nordkoreanska propagandan – eller kalla det mytologin – så bestämde sig Kim Jong-Il för att utse sin yngste son till efterträdare under ett besök vid den skola i kinesiska Jilin där hans egen far – Kim Il-Sung, Nordkoreas grundare – en gång studerat. Han gjorde en pilgrimsfärd dit i september 2010 och – som det heter i den nordkoreanske versionen – ”försjönk i tankar medan han beskådade historiska objekt som innehöll kroppslig odör från den ”Högste ledarens” skoldagar 80 år tidigare.

Kim Il-Sung – ”Den Högste ledaren” – betraktas fortfarande som en gudalik person i Nordkorea. Sonen Kim Jong-Il skulle ofta kallas ”Käraste ledaren”. Och Kim Jong-Un? Han är ”Den Store Efterträdaren”.

Han agerade snabbt och hänsynslöst

Det var egentligen inte tänkt att han skulle behöva ta över vid bara 27 års ålder, men i december 2011 avled Kim Jong-Il plötsligt i en hjärtattack. Det var samtidigt en farlig tid för Kim Jong-Un.

Det var ingen självklarhet att den unge, oerfarne Kim Jong-Un skulle kunna behålla makten.

– Han agerade snabbt och hänsynslöst, säger Daniel Pinkston, en Sydkorea-baserad professor i internationella relationer, till New York Times.

– Jag tror att de flesta inte förväntade sig att en man så ung så snabbt skulle lär sig behärska sin diktatur.

LÄS MER: Kim Jong-Un: "Trump är självisk” 

En missil av typen Hwasong-14. Foto: KCNA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Många högt uppsatta militärer och byråkrater rensades ut

Han fick hjälp i början av sin ingifte morbror, Jang Song-Chaek. Många högt uppsatta militärer och byråkrater som stått Kim Jong-Il nära rensades ut.

Två år senare, i december 2013, slog Kim Jong-Il sedan mot sin morbror. Jang Song-Chaek avrättades, anklagad bland annat för att ha hälsat på sin ledare alltför halvhjärtat. Han greps mitt under ett pågående möte med politbyrån.

Minst 140 personer har blivit avrättade eller mördade

Och så har det fortsatt. Under Kim Jong-Un tros minst 140 personer ha blivit avrättade eller mördade. En av dem, som sagt, hans egen halvbror.

Brutaliteten har gott hand i hand med en viss öppning av ekonomin. Redan som student i Schweiz ska han, enligt Fujimoto, ha reflekterat kring varför länder som Japan – som förlorade andra världskriget – var så fyllt med varor, medan Nordkorea saknade det mesta.

LÄS MER: Han flydde Nordkoreas diktatur 

Före detta basketspelaren Dennis Rodman har besökt Nordkorea fem gånger. Foto: SHIZUO KAMBAYASHI / AP

Allt var så dött, som att vandra kring i ”Walking Dead”

En viss liberalisering av ekonomin har tillåtits och han har startat en byggvåg, inte minst i huvudstaden Pyongyang. Något som även Dennis Rodman noterat under sina fem besök i landet:

– När jag först kom dit så var allt så... kommunistiskt, berättade Rodman i våras efter ännu ett besök där.

– Allt var så dött. Som att vandra kring i ”Walking Dead”. Men tredje gången jag kom dit. Wow. Pyongyang har förändrats en hel del.

Han vill inte bomba någon

Denis Rodman hävdar också att Kim Jong-Un verkligen vill inleda en dialog med USA, att den nordkoreanske ledaren egentligen inte alls är intresserad av konflikt.

– Han kan inte säga det ofta nog. Han vill öppna dörren på glänt. Han vill inte bomba någon.

Kim Jong-Un har i så fall ett väldigt konstigt sätt att visa det på. Och det faktum att Denis Rodman är den som guidar omvärlden om den nordkoreanske ledare visar hur oförutsägbart, bisarrt och farligt detta drama är.