Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gamla hjärtstartare kan ligga bakom dödsfall

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Brister i ambulansernas utrustning misstänks ha lett till att patienter fått allvarliga skador – eller till och med avlidit, skriver Aftonbladet. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.
Foto: Joel Marklund / Bildbyrån / BILDBYRÅN

Ambulanspersonal i Stockholm slår larm: Gamla hjärtstartare kan ligga bakom flera dödsfall, skriver Aftonbladet.

En 44-årig flerbarnsmamma dog – efter att flera hjärtstartare inte fungerade.

– Att en frisk flerbarnsmor ska behöva dö för att ingen beslutsfattare tar det här på allvar är fruktansvärt, säger en ambulanssjukvårdare till tidningen.

Vid ett plötsligt hjärtstopp är det viktigt att snabbt få i gång hjärtat igen. När hjärtat stannar leder det till akut syrebrist – och den drabbade riskerar att avlida inom några minuter.

Risken att dö vid ett hjärtstopp ökar med tio procent – för varje minut.

Larmat om problemet i flera år

Ambulanssjukvårdare i Stockholm har i flera år påtalat problem med hjärtstartare som blivit för gamla, skriver Aftonbladet. Brister i utrustningen misstänks ha lett till att patienter fått allvarliga skador – eller till och med avlidit.

Till exempel avled en 44-årig trebarnsmamma som drabbats av plötsligt hjärtstopp på jobbet i Stockholm – efter att flera av ambulansens hjärtstartare inte fungerade, skriver tidningen. Ambulansen var snabbt på plats men utrustningen fungerade inte.

När kvinnan väl kom till sjukhus var det för sent, skriver Aftonbladet.

"Ingen beslutsfattare tar det på allvar"

– Att en frisk flerbarnsmor ska behöva dö för att ingen beslutsfattare tar det här på allvar är fruktansvärt. De verkar inte bry sig, säger en ambulanssjukvårdare till tidningen.

I en avvikelserapport skriver personalen att det inte går att slå fast att 44-åringen skulle ha överlevt med en fungerande hjärtstartare – men att utsikterna hade varit "mycket goda".

Enligt den ambulanssjukvårdare Aftonbladet har pratat med säger landstinget att det är för dyrt med nya hjärtstartare.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.