Anna Fager, 5, älskar att spela Game boy. Hon har samma modell Game boy Advance SP som drabbats av piratkopierare. "Man litar ju på att det man köper är säkert", säger mamma Viktoria.
Anna Fager, 5, älskar att spela Game boy. Hon har samma modell – Game boy Advance SP – som drabbats av piratkopierare. "Man litar ju på att det man köper är säkert", säger mamma Viktoria.

Game boy kan ge livsfarlig stöt

Publicerad
Uppdaterad
Ditt barns Game boy kan vara livsfarligt.
3 000 felaktiga piratkopior har köpts in av Coop Forum och sålts vidare till svenska barnfamiljer.
Nu uppmanas alla att lämna tillbaka de farliga spelen.
Adaptern kan börja brinna, säger Coop-chefen Clas Eriksson.
Det är 3 000 Nintendospel av modellen Game boy advance SP som drabbats av piratkopierarna. Det aktuella partiet köptes in av Coop Forum från en dansk importör i höstas, i tron om att det var äkta Nintendo-produkter. Men i själva verket var det mycket skickligt gjorda kopior.

Adaptern farlig

Spelet i sig är ofarligt, men det har visat sig att adapter-kopian inte uppfyller elsäkerhetsverkets krav på elsäkerhet. Risken för att barn som använder adaptern ska få en stöt, eller att adaptern ska börja brinna när Game boy-spelet laddas, kan inte uteslutas. – Felet upptäcktes när vi fick in flera trasiga nätadaptrar under bara en vecka, säger Örjan Johansson på Nintendodistibutören Bergsala AB.

"Väldigt bra gjorda"

– Kopiorna är väldigt bra gjorda. Det är nästan omöjligt för en vanlig butiksanställd att upptäcka att förpackningarna inte är äkta. Det är ännu inte klarlagt vem som ligger bakom bluffen – eventuellt har även den danska distributören blivit lurad när det piratkopierade partiet köptes in. – Det pågår nu en massiv utredning för att ta reda på vad som har hänt, säger Örjan Johansson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag