Galaktisk krock bakom mörk materia

Publicerad
Uppdaterad
En väldig sammanstötning mellan två anhopningar av galaxer har lämnat efter sig bevis på att universums gåtfulla mörka materia finns, säger forskare.
- Detta är den kosmiska händelse med störst energi som vi känner till efter Big Bang, sade på måndagen Maxim Markevitch vid Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics i Cambridge i Massachusetts.
Kraschen skilde mörk och vanlig materia åt, något som i sig gett det starkaste beviset hittills för att den mesta materian i universum är mörk, anser forskarna. - Vi har kommit närmare än någonsin att se denna osynliga materia, sade forskningsledaren Doug Clowe vid University of Arizona i en presskonferens per telefon på måndagen. Forskare fann för flera årtionden sedan att galaxer roterar mycket fortare än vad deras egen massa borde möjliggöra. Detta gav upphov till idén att osynlig mörk materia hindrar dem från att skingras. Det senaste beviset på den mörka materians existens har upptäckts med hjälp av Nasas observatorium Chandra X-ray, Hubbleteleskopet och andra observatorier i USA och Europa.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag