Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gaith, 69, tvingades övernatta på akuten

Gaith Karlsson.
Foto: Joel Snöbohm
Sjukhuset har befunnit sig i stbsläge under dagen.
Foto: SVEN LINDWALL

På grund av överbelastningen tvingades Södersjukhuset gå upp i stabsläge.

36 patienter tvingades övernatta på akuten i väntan på hjälp. 

– Det var som en dramaserie, folk sprang som dårar, säger Gaith Karlsson som väntade i 20 timmar på att bli undersökt av läkare. 

Vid åttatiden under måndagskvällen fick Gaith Karlsson, 69, från Saltsjö-Boo i Stockholm åka ambulans till Södersjukhuset med stroke-symptom.

Sedan följde en 20 timmar lång väntan på den överbelastade akutmottagningen.

Hon var en av 36 personer som tvingades övernatta på en brits i en korridor. Vid 10.30-tiden på tisdagsförmiddagen gick sjukhuset upp i stabsläge för att hantera trycket.

"Visste inte hur länge jag skulle få vänta"

Gaith Karlsson undersöktes först i ambulansen och när hon kom till sjukhuset togs hennes blodtryck – men en läkarundersökning dröjde till nästa dag.

– De kunde inte säga hur lång tid det skulle dröja så jag visst inte hur länge jag skulle få vänta, säger hon.

Gaith Karlsson.
Foto: Joel Snöbohm.

När hon lämnade sjukhuset vid 16-tiden hade läkaren konstaterat att hon inte drabbats av en stroke. 

– Det känns bra att kunna gå härifrån utan att ha drabbats. Jag hade tålamod, flera gick därifrån under tiden, säger hon.

"Inte patientsäkert"

Det pressade läget har pågått sedan trettonhelgen enligt ett pressmeddelande från Stockholms läns landsting.

"Inte patientsäkert", enligt en läkare på avdelningen.
Foto: SVEN LINDWALL

Benjamin Kos, läkare på akutmottagningen anser att personalen inte hinner med eller klarar av antalet patienter som varit inne under dagen:

– Det är helt överbelastat och det är inte patientsäkert, säger han till Dagens Nyheter.

SÖS: "Går inte att styra flödet av patienter"

Sofia Sjöman-Waas, pressansvarig på sjukhuset, säger att läget inte varit optimalt och vill inte kommentera om patientsäkerheten påverkats.

Enligt henne är det svårt att förutse hur många som kommer att söka vård.

– Det där kan ändras från timme till timme, så är det i akutsjukvården. Det går ju inte att styra flödet av patienter. Men man kan ju önska att de som är lite mindre sjuka tar hjälp av vårdguiden 1177 för att söka till en vårdnivå där de snabbare kan få vård, säger hon.

SÖS-akuten.
Foto: SVEN LINDWALL

Finns det någon risk att ni blir överraskade?

– Vi har hög belastning väldigt ofta och vi är vana att hantera det, vi har ju Sveriges största akutmottagning. Men det kan ju inträffa, det vore fel av mig att säga något annat eftersom det hände i dag. Vår chefsläkare Eva Östblom sa att hon inte stött på det här tidigare.

Anledningen är okänd

Vad det läget berodde på är i nuläget inte känt. Vid 14.30-tiden under tisdagseftermiddagen återgick sjukhuset i normalläge och Sofia Sjöman-Waas menar att sjukhuset klarade överbelastningen bra.

– Vi fick vidta de extraordinära åtgärderna genom att gå upp i stabsläge och sammankalla personal och se hur vi kunde omfördela resurser och det gick jättebra, säger hon. 

Sofia Sjöman-Waas
Foto: Creative Commons erkännande

Ansträngt på flera sjukhus i landet

Även Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg har gått upp i stabsläge, men där är orsaken det omfattande mässlingsutbrottet som upptäcktes på sjukhuset. 22 personer har smittats och sjukhuset avråder från ”icke nödvändiga besök”, vilket meddelades igår genom ett pressmeddelande.  

– De som behöver sjukhusvård ska självklart komma hit som vanligt, men vi vill i den uppkomna situationen minska anhörighetsbesök och andra besök till sjukhuset, säger chefläkare Björn Andersson.

Sahlgrenska har gått upp i stabsläge.
Foto: INGRID NORRMAN

På Akademiska sjukhuset i Uppsala har man gått upp i så kallat epidemiläge – efter att ha fått in flera patienter med influensa – vilket kräver enkelrum för att minska smittspridningen. Sjukhuset fattade i fredags beslut om att införa stopp för planerade operationer – men det kunde hävas under gårdagen.  


LÄS MER: Platsbrist försätter Södersjukhuset i stabsläge 


För Skånes universitetssjukhus har läget med antalet vårdplatser varit ansträngt under jul och nyår respektive sedan årsskiftet. 

– Läget följer de prognoser vi tog fram i december. De visade att det skulle vara ont om vårdplatser veckan innan jul, och att det skulle bli något bättre under mellandagarna. Men ett tuffare läge i början på januari. Så har det sett ut. Inflödet av patienter till akuten i Malmö och Lund, har sett ut som det brukar. Men det har kunnat hanteras utan att vi har behövt gå upp i stabsläge, säger Magnus Aspegren, pressansvarig vid Skånes universitetssjukhus. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.