Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gabriella Wolfe: ”Att Paolo uppmärksammas nu är bra”

Expressens kriminalkrönikör: Viktigt att tänka på det när Paolo Roberto berättar.
Gabriella Wolfe tycker det är bra att Paolo Robertos sexköp uppmärksammas för att sätta fokus på sexsäljares situation.Foto: Privat
Paolo Roberto i intervju med TV4.Foto: TV4Nyheterna

Tv-stjärnan Paolo Roberto ertappades med att köpa sex. Sedan pratade han om brottet och sina känslor kring det i TV4. 

– Han ger ingen ursäkt utan pratar om hur dåligt han mår och att han begått ett misstag. Men det är ju någon annans liv han förstört, säger Gabriella Wolfe från nätverket #intedinhora.

I torsdags togs tv-profilen och företagaren Paolo Roberto på bar gärning när han köpte sex av en kvinna i en lägenhet på Östermalm i centrala Stockholm.

Efter det har Paolo Roberto ställt upp på intervju med TV4, kanalen han sparkats från, där han pratar sina känslor kring brottet och han skriver även om det i sina egna sociala medier.

Att Paolo Roberto åkt fast för sexköp förvånar inte Gabriella Wolfe från nätverket #intedinhora, men förklaringen han ger ser hon inte som en ursäkt.

”Inte ett ord om kvinnan”

– Jag blev inte förvånad direkt, jag blir aldrig förvånad när någon grips för sexköp. Men han har också haft en skitig kvinnosyn vilket synts i medier och sociala medier tidigare, säger hon och fortsätter:

– Men jag blir arg över inläggen där han han skriver om konsekvenserna för honom. Han ger ingen ursäkt utan pratar om hur dåligt han mår och att han begått ett misstag. Men det är ju någon annans liv han förstört. Men han nämner inte ett ord om kvinnan i sina inlägg. 

Kvinnan Paolo Roberto köpte sex av kommer från ett av Europas fattigaste länder. I tv-intervjun säger Paolo Roberto att han inte tänkte på kvinnans bakgrund eller varför hon var i Sverige innan sexköpet, men att han ändrat inställning efteråt.

– Han pratar om att hon är hittvingad och säger ”Hon är ju inte där för att det är jättetrevligt”. Att köpa sex av någon som man vet inte vill är våldtäkt, han kan dömas för oaktsam våldtäkt och ändå pratar han om sitt egna liv, inte vad han utsatt någon annan för, säger Gabriella Wolfe.

Paolo Roberto intervjuades av Jenny Strömstedt under fredagen. En intervju som sändes i delar på fredagen och i sin helhet på lördagsmorgonen.Foto: TV4 Nyheter

”Många som blir utsatt utan att köpa sex”

I intervjun i TV4 tar Paolo Roberto upp att han själv utsatts för övergrepp som barn och att det lett till att han nu köpt sex. Någonting Gabriella Wolfe ser som ett sätt att få sympati. 

– Det är många som blir utsatta utan att köpa sex. Statistiskt sett är det mer vanligt att kvinnor blir utsatta för sexuella övergrepp som barn. Men det är samtidigt nästan endast män som köper sex. Så det går ju inte riktigt ihop. 

– Jag tror bara han har en dålig kvinnosyn, men försöker skylla på sin bakgrund för det är bättre att säga att det beror på det än att han har dålig kvinnosyn.

Josephine Appelqvist, grundare av föreningen Talita som stöder och hjälper kvinnor som utnyttjats i prostitution, resonerar att sexköp handlar om brist på empati. I TV4 Nyhetsmorgon pratar hon tillsammans med Gabriella Wolfe om Paolo Robertos sexköp och om problematiken med sexköp i stort. 

– Ge honom en grundkurs i empati. För det är det som det handlar om, han har inte klarat grundkursen i empati, säger Josephine Appelqvist.

1 av 10 män har köpt sex

Paolo Roberto är långt ifrån den enda mannen i Sverige som har begått brottet att köpa sexuella tjänster. 

Bara under den polisinsats mot sexköpare som genomfördes i centrala Stockholm under veckan greps 18 personer. Och studier visar att en av tio män i Sverige har någon gång betalat för sex. Ett brott som oftast ger strafföreläggande på plats. 

– Oftast får ju ingen reda på att man åkt fast för sexköp eftersom man får böter på plats och anger adressen till sitt jobb. Så familjen får aldrig veta. Så att Paolo uppmärksammas är bra. Det är så här man borde reagera på alla sexköp, säger Gabriella Wolfe.

Kvinnor från fattiga länder

Gabriella Wolfe började sälja sex via sociala medier som 15-åring. I fyra år flödade förfrågningarna in från personer som ville köpa tillgång till hennes kropp. Köpare som bara hade en sak gemensam: 

– De är män, män med taskig kvinnosyn, säger hon.

Och att köpa sex är lätt. 

– Det är bara att googla.

Gabriella Wolfe vill se mer fokus på personerna som säljer sex. Ofta är de kvinnor. 

– I annonser på nätet har man sett att över 90 procent av de som säljer sex över nätet är kvinnor. 80 procent kan inte svenska, säger hon.

Enligt NMT, nationellt metodstöd mot prostitution och människohandel, kommer 70 procent av de som säljer sex i Sverige från Rumänien, Bulgarien och Nigeria.

För svenska som säljer finns ofta bakgrund av utsatthet. 

– Studier visar att bland ungdomar är det sju gånger så vanligt att ha erfarenhet av att sälja sex om man har bott på institution än om man gått på ett vanligt gymnasium. Många har också blivit utsatta för sexuella övergrepp och missbruk är inte ovanligt, säger Gabriella Wolfe. 

Vill se utvecklat oaktsamhetskrav

Hon hoppas på att det nya brottet ”oaktsam våldtäkt” ska breddas till att kunna inkludera sexköp som görs i flera typer av beroendeställningar. 

– Just nu gör brottsrubriceringen störst skillnad för människor som utsätts för människohandel, det är jätteviktigt. Men sedan tycker jag man ska diskutera att utvidga oaktsamhetskravet. Det finns så många andra som inte utsätts för människohandel men också säljer sex utan att vilja. Som missbrukare där köparen vet att man säljer för att finansiera.

Men för att få ett slut på brottet sexköp behövs för en förändring av attityden i hela samhället, resonerar Gabriella Wolfe. 

– I grund och botten handlar det om att vi måste få män att sluta se kvinnor som objekt. Och utrota fattigdom.

Hör Anna Sander från föreningen Talita som stöder och hjälper kvinnor som utnyttjats i prostitution.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.