Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gabriella, 5, blev allvarligt sjuk – fick amputera fötterna

Gabriella Eser blev allvarligt sjuk i meningokocksepsis. Mot alla odds överlevde hon, men blev tvungen att amputera båda fötterna.
För ett år sedan blev Gabriella Eser allvarligt sjuk.Foto: Privat / Privat
Gabriella Eser innan hon blev sjuk.Foto: Privat / Privat

För ett år sedan blev Gabriella Eser allvarligt sjuk och läkarna trodde inte hon skulle överleva. Gabriella klarade sig – men var tvungen att amputera båda sina fötter.

Nu berättar mamma Jenny Eser, 35, om den tuffa tiden och vägen tillbaka.

– Hon har varit en riktig kämpe, säger Jenny.

Det var en höstdag i slutet av oktober 2018. Gabriella Eser, 5, från Södertälje, hade varit ute och lekt på dagen. På kvällen kom hon in och klagade till sin mamma på att hon hade huvudvärk.

– Jag kollade om hon hade feber, då visade tempen 39,7, säger mamma Jenny Eser som gav sin dotter en Alvedon för att lindra den höga febern.

Men febern gav inte med sig.

– Jag ringde min man och bad honom komma hem från jobbet så att han kunde åka in med Gabriella till akuten, berättar Jenny Eser.

Väl på akuten på Huddinge sjukhus visade febertermometern 40,7. Gabriella fick en Ipren och en Alvedon och personalen tog en blodsänka för att kolla hennes värden.

De fick då beskedet att Gabriella hade en virusinfektion och blev sedan hemskickade igen.

”Kunde inte garantera att hon skulle överleva”

Men redan tidigt på morgonen dagen efter kände Jenny att någonting inte stod rätt till då hon upptäckte att Gabriella hade röda fläckar på rumpan. Hon kände att det inte bara kunde handla om en virusinfektion och familjen åkte tillbaka till akuten i Huddinge.

– Vi fick komma in till ett rum och plötsligt var det massor av läkare och sköterskor där. Men vi fick inte veta någonting. Jag var i chock, det var ju bara en virusinfektion, säger Jenny.

Foto: Privat / Privat
Foto: Privat / Privat

Gabriellas tillstånd blev snabbt mycket sämre och ett beslut togs att flytta henne till Karolinska i Solna.

Framme på Karolinska fick Gabriella hjärtstopp två gånger och kopplades sedan till en ECMO-maskin – en maskin som bidrar till syresättning i blodet med hjälp av en konstgjord lunga.

– Vi fick sedan veta att hon hade meningokocksepsis, en blodbakterie. Vi fick höra att det var dödligt och att de inte visste hur det skulle gå för Gabriella. De kunde inte garantera att hon skulle överleva den här kampen, säger Jenny.

DET HÄR ÄR MENINGOKOCKINFEKTION

Meningokocken är en bakterie som påvisas ganska ofta i svalget, även från helt friska personer, men endast ett mycket litet antal av de smittade blir sjuka – varför vet man inte.

 

Vid kliniskt uttalad meningokocksjukdom har patienten ofta en blodförgiftning (sepsis) och en svår hjärnhinneinflammation. Detta måste snabbt behandlas för att patienten ska bli helt återställd.

 

Symtom för meningokocksjukdom är en akut insättande febersjukdom som brukar ge hjärnhinneinflammation med svår huvudvärk, kräkningar och nackstyvhet. Ett kännetecken som ibland ses är små hudblödningar, så kallade petechier. 

 

Källa: Folkhälsomyndigheten

Blev tvungen att amputera fötterna

Jenny och hennes man fick förklarat för sig av en läkare att de skulle förbereda sig på att Gabriella eventuellt inte skulle börja svara på behandlingen med ECMO-maskinen.

– De skulle då vara tvungna att stänga av den, de sa att de inte vill att barn ska lida. Det var mellan liv och död, men jag trodde på Gabriella att hon skulle överleva för hon är så pass stark och envis.

Efter sex dagar började Gabriella svara på behandlingen och familjen var lättade. Men kort därefter skulle nästa bakslag komma – Gabriella skulle behöva amputera kroppsdelar.

– Till en början sa de att hon hade klarat sina ben och att hon skulle amputera sina tår. Men efter några dagar kom beskedet att de skulle bli tvungna att amputera båda fötterna, berättar Jenny.

Det blev ytterligare en chock för Jenny och hennes man.

– Jag tänkte bara ”hur ska det gå för henne?”, jag visste inte vad jag skulle ta mig till, men läkaren sa då ”här räddar vi liv, är det fötter eller armar eller något annat, här räddar vi bara liv”, säger Jenny.

ECMO-BEHANDLING

ECMO-behandling innebär syresättning av blodet med en konstgjord lunga.

 

Patienter med en tillfällig svikt i lungor och/eller hjärta där all tänkbar intensivvård inte är tillräcklig för att rädda patientens liv behandlas med ECMO.

Syftet med ECMO är att hjärtat och/eller lungorna ska få tid att vila och läka. Behandlingstiden varierar mellan några dagar upp till månader.

 

Källa: Karolinska universitetssjukhuset 

”Mamma, varför har jag plastfötter?”

Den 16 november 2018 amputerades Gabriella från knät och nedåt på båda benen. Hennes tillstånd fortsatte att vara kritiskt i totalt tre månaders tid och hon genomgick flera operationer. Men i februari i år fick hon äntligen lämna sjukhuset.

I och med det inleddes även den långa resan tillbaka till livet, något som Gabriella och familjen delar med sig av på sin Instagram.

Första gången på tre måndader som Jenny fick ligga bredvid Gabriella.Foto: Privat / Privat
Foto: Privat / Privat
Gabriella har nu fått protester.Foto: Privat / Privat
Nu gåövar hon med sina nya proteser.Foto: Privat / Privat

Det har nu gått ett år sedan Gabriella blev sjuk. Hon har nu fått proteser och tränar mycket. Förutom gåskola så både rider och simmar hon. Samtidigt drömmer hon om att en dag bli modell.

– Hon är en krigare och har kämpat. Hon är glad och positiv och säger att hon kan allt, berättar mamma Jenny.

Däremot är inte alla dagar positiva, menar Jenny. Gabriella har även fler operationer framför sig då hon kommer behöva göra hudtransplantationer.

– Det har varit upp och nedgångar. Vissa dagar frågar hon mig ”mamma, varför har jag plastfötter?” för en mamma är det hjärtskärande, säger Jenny.

Samtidigt menar hon att det är Gabriella som varje dag håller familjen uppe.

– Hon är ett mirakelbarn.

Fem personer med ovanliga sjukdomar

Här är fem personer med unika sjukdomar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.