Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gabriel Wikström om avhoppet: Något jag tänkt på en längre tid

"Jag är fortfarande inte helt återställd från mitt utmattningssyndrom och jag behöver helt enkelt ha tid för att kunna må bättre", säger Gabriel Wikström till Vlt.se. Foto: IZABELLE NORDFJELL/TT / TT NYHETSBYRÅN
I maj sjukskrevs folkhälso-, sjukvårds- och idrottsministern på grund av sin utbrändhet.Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Under Stefan Löfvens presskonferens på förmiddagen kom beskedet att även Gabriel Wikström lämnar sin ministerpost – på grund av hälsoskäl. 

– Jag är fortfarande inte helt återställd från mitt utmattningssyndrom och jag behöver helt enkelt ha tid för att kunna må bättre, säger Gabriel Wikström till Vlt.se. 

Vid 10.45 stod Stefan Löfven vid podiet i Rosenbad. Meddelandet som löd: Anders Ygeman, Anna Johansson och Gabriel Wikström lämnar regeringen. 

Anders Ygeman oh Anna Johansson lämnar till följd av krisen som uppstått medan Gabriel Wikström lämnar sin ministerpost på grund av hälsoskäl. 

Vid 10.45 stod Stefan Löfven vid podiet i Rosenbad.Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES

I maj sjukskrevs folkhälso-, sjukvårds- och idrottsministern på grund av sin utbrändhet. 

– Jag behöver få en paus, sa han i en intervju med Dagens Nyheter då. 

Gabriel Wikström: Bästa beslutet för regeringen 

Nu berättar han för Vlt.se att han har återhämtat sig och mår bättre jämfört med hur det var när han sjukskrev men att det tar längre tid än vad han hade hoppats på. 

 

LÄS ÄVEN: Löfvens hemliga löfte till Ygeman 

 

– Jag är fortfarande inte helt återställd från mitt utmattningssyndrom och jag behöver helt enkelt ha tid för att kunna må bättre. Jag tycker också det är viktigt att vi får en sjukvårds- hälso- och idrottsminister på plats till 100 procent när riksdagen öppnar efter sommaruppehållet. Både för min egen skull och regeringens skull är det här det bästa beslutet, säger han i intervjun. 

Ska bli pappa om några veckor – har påverkat beslutet 

Han menar att regeringskrisen som uppstått inte har haft någon betydelse när han fattat detta beslut: 

– Det här är något jag tänkt på en längre tid och jag bestämde mig för flera veckor sedan. Det här blev ett bra tillfälle för statsministern att ombilda hela regeringen och jag tycker att det var ett klokt beslut, säger han.

Kronprinsessan Victoria och Gabriel Wikström under ett möte om antibiotikaresistens som leddes av Ban-Ki Moon.Foto: AXEL ÖBERG

– Jag kommer bli pappa igen om några veckor igen. Det är en stor del till beslutet att jag lämnar uppdrag. Det handlar inte bara om att jag måste må bättre för min egen skull, jag behöver finnas där för det nya barnet som kommer och för det barn jag redan har. Jag behöver kunna vara en närvarande pappa som har ork och som har tid och kraft till min växande familj, fortsätter han i intervjun. 

 

LÄS ÄVEN: Experten om Löfvens drag: "Snudd på genialiskt" 

 

Wikström har tidigare drabbats av en utmattningsdepression som 23-åring som det tog två år att återhämta sig ifrån.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.