G77: Utkast hotar Köpenhamnsmöte

Publicerad
Uppdaterad
Formuleringarna i det läckta danska utkastet till slutdokument hotar hela Köpenhamnsmötet, hävdar utvecklingsländernas sammanslutning G77.
Danske statsministern förnekar att något sådant dokument existerar.
- G77:s medlemmar kommer inte att lämna förhandlingarna vid denna sena timma, för vi har inte råd med ett misslyckande i Köpenhamn. Men vi kommer inte att skriva under ett orättvist avtal. Vi kan inte acceptera ett avtal som dömer 80 procent av världens folk till fortsatt lidande och orättvisa, säger till AFP Lumumba Stanislas Dia Pin, som leder den sudanesiska delegationen och därmed innehar ordförandeposten i G77.

Kyoto omfamnas

Texten i dokumentet, som i tisdags läcktes till brittiska tidningen The Guardian, kritiseras hårt av gruppen där snabbväxande länder som Kina och Indien samsas med en rad extremt fattiga länder.
Kina och Indien har sedan länge varit kritiska till förslag som ställer högre krav på dem än på de allra fattigaste länderna, inslag som skymtar i det läckta dokumentet.
Där talas exempelvis om ett ännu inte specificerat årtal för när ländernas utsläpp ska börja minska.
- Det är för tidigt att tala om ett toppår för utvecklingsländer, säger Kinas delegat i förhandlingarna, Su Wei.
Utkastet säger heller inget om att Kyotoprotokollet, som formellt gäller till 2012, ska fortsätta vara i kraft även om ett nytt avtal ingås i Köpenhamn. En särskilt känslig punkt för Kina och Indien eftersom Kyoto inte ställer högre krav på dem än på de allra fattigaste länderna.

"Flera dokument"

Samtidigt förnekade Danmarks statsminister Lars Lökke Rasmussen redan i förra veckan att något utkast till slutdokument existerar.
- Nej, så kan man inte uttrycka det. Vi konsulterar självfallet en rad länder och är mycket noga med att vår roll inte är att ta tillvara en särskild grupps synpunkter.
Efter läckan i tisdags förnekade också det danska klimat- och energidepartementet dokumentets påstådda status. "I en process som denna cirkulerar en mängd arbetspapper," skriver departementet.
TT-Ritzau

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag