Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Biden: Agera mot Kinas inflytande

Följ senaste nytt i Expressen TV.
Italiens premiärminister Mario Draghi, USA:s president Joe Biden, Frankrikes president Emmanuel Macron och EU-kommissionens ordfröande Ursula von der Leyen på G7.
Foto: LEON NEAL / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: JU PENG / AP TT NYHETSBYRÅN

Ett enormt infrastrukturprojekt ökar Kinas inflytande i världen.

Det vill G7-länderna motverka och på lördagen förväntas de presentera en plan som går i den riktningen.

USA vill också se åtgärder mot landet på grund av tvångsarbetet i Xinjiang, enligt en källa till Reuters.

Det är USA:s president Joe Biden som uppmanar de övriga G7-länderna att agera mot Kinas ökande inflytande, rapporterar BBC.

Exempelvis handlar det om att parera ”Ett bälte, en väg”, det enorma infrastrukturprojekt som Kina har sjösatt och som ökar landets ekonomiska inflytande.

”Alternativ, positiv vision”

På grund av rapporterna om tvångsarbete och kränkningar av mänskliga rättigheter i Xinjiang-provinsen vill USA också se åtgärder mot landet.

– Det här handlar inte bara om att konfrontera Kina. Det handlar om att komma med en alternativ och positiv vision för världen, säger en källa i Vita huset till AFP.

Enligt samma person ska Biden uppmana till ”konkret handling” efter anklagelserna om tvångsarbete i Xinjiang.

Det är Storbritannien som är värdland för G7-mötet, där ledare från USA, Kanada, Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Italien, Japan och EU träffas. 

Udda protester mot G7-ledarna

Världsledare samlas för att diskutera corona och klimatet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.