Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Fyrverkerier 2018 – så undviker du att bryta mot lagen

Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN / BILDBYRÅN

Även om de är vackra att titta på, så kan de vara livsfarliga om de hanteras på fel sätt.

Gör så här, så minskar du riskerna för att någon skadas. Och håll koll på reglerna så du inte gör något olagligt.

Dessutom: Här kan du se fyrverkerierna i din stad.

Vem får skjuta fyrverkerier?

Du måste vara 18 år för att köpa eller använda fyrverkerier. Det är heller inte tillåtet att överlämna fyrverkerier till någon minderårig, skriver Myndigheten för samhällsskydd och beredskap på deras sajt DinSäkerhet.se. 

När får jag skjuta fyrverkerier - finns det förbud?

Enligt lag ska du ansöka hos polisen att få skjuta fyrverkerier. Ansökan kostar 700 kronor och ska göras i god tid. Detta gäller dock inte på nyårsafton under ett visst antal timmar. Det är varje kommun som bestämmer hur dags och var du får skjuta raketer.

De flesta kommuner har godkänt att du får skjuta nyårsraketer på nyårsafton. Det är varje kommun som avgör vilka timmar det är okej att skjuta raketer och på vilka platser. Du måste kolla med din kommun om vilka tider som gäller och vilka platser som är godkända. 

Exempelvis är det godkänt i Malmö kommun att skjuta raketer och andra fyrverkeripjäser från nyårsafton klockan 18.00 till nyårsdag klockan 02.00. I Avesta är det tillåtet mellan klockan 19.00 på nyårsafton och 01.00 på nyårsdagen i tättbebyggt område. På andra platser är det förbjudet året runt.

Gå till din kommuns hemsida och sök på "fyrverkerier", då hittar du oftast reglerna för din kommun. 

Var får jag skjuta nyårsfyrverkerier?

Varje kommun bestämmer var du får skjuta raketer eller inte. Vissa platser som flygplatser och sjukhus är inte tillåtna. Men även kyrkogårdar, idrottsplatser och fritidsområden kan vara förbjudna.

På platser där många människor rör sig kan också vara fredade. Göteborgs kommun förbjuder nyårsraketer på Götaplatsen från och med nyår 2018.

– Vi kan inte längre garantera besökarnas säkerhet, säger Birgitta Bergerlind, verksamhetsansvarig på Göteborg och Co till SVT.

De här är tillåtna och de här är förbjudna

Reglerna för nyårsraketer har ändrats under de senaste åren och blivit hårdare. Detta har resulterat i att antalet skador minskats, men fortfarande behöver cirka 100 personer uppsöka vård och 20 personer läggs in på sjukhus på grund av fyrverkeriolyckor.

■ 2002: Smällare förbjuds.

■ 2008: Förbud mot fyra-tums stjärnrör. Förbudet ledde till att ingen avlidit i Sverige på grund av nyårsfyrverkerier.

■ 2014: Förbud mot raketer med krutvikt över 75 gram. De kan tränga in i kroppen och explodera.

■ 2019: Från mitten av 2019 krävs tillstånd för privatpersoner, vilket innefattar utbildning. Detta krävs för att få tillstånd att skjuta raketer med pinne.

Så skjuter du raketer säkert

De flesta olyckor orsakas av felhantering. Det vanligaste är att användaren inte följer tillverkarens anvisningar om hur fyrverkeriet ska riggas, att säkerhetsavståndet inte respekteras och att man inte väntar tillräckligt länge innan man går fram och kollar en tänd pjäs som inte kommit i gång. Tänk då på det här:

■ Kolla din kommuns regler. Skjut inte raketer på olämpliga platser, eller tider. 

■ Visa hänsyn. Tänk på att inte riskera människors eller djurs säkerhet.

■ Var alltid nykter. Alkoholen trubbar av omdömet och gör att man kan ta onödiga risker.

■ Tänk på åldersgränsen. Du måste vara 18. Det är inte tillåtet att låta ett barn tända fyrverkeripjäsen, även om du är med. 

■ Kolla fyrverkerierna i förväg. De ska vara CE-märkta för att säljas. Kolla att de inte är skadade. Chansa inte. Det kan gå mycket fel. 

■ Läs bruksanvisningen noga. Chansa aldrig. Tänk alltid först på säkerheten.

■ Förbered i god tid. Se till att allt är genomtänkt. Se till att folk inte är innanför säkerhetsområdet. 

■ Rör den inte. Håll inte en tänd fyrverkeripjäs i handen, om inte det står så i bruksanvisningen. 

■ Vänta 20 minuter. Har någon av dina pjäser inte avfyrats ska du vänta minst 20 minuter innan du går fram och kollar. 

Se fyrverkerier i Stockholm på nyår 2018/2019

I Stockholm kommer stadens officiella nyårsfirande att skjuta upp ett sprakande fyrverkeri från vattnet nedanför Slottsbacken. Biltrafiken spärras av mellan klockan 20.00 och 05.00 på delar av Gamla stan, Skeppsbron Strömbron, Kungsträdgården, Nybrohamnen och vid Södra Blasieholmen. Delar av områdena är fyrverkerifria zoner. De som vill komma in där kommer att visiteras och medtagna fyrverkerier kommer att tas i beslag, skriver kommunen på sin hemsida.

Se fyrverkerier i Göteborg nyår 2018/2019

Göteborgs kommun nämner inte nyårsfyrverkerier i den lokala ordningsföreskriften – mer än sunt förnuft och att Götaplatsen inte är tillåtet område för raketer.

För den som vill titta på fyrverkerier arrangerar Göteborgs-Posten sitt årliga fyrverkeri med cirka 1 000 raketer från Kvillepiren klockan 17.00. Syns bäst runt om i centrala hamnen, även fint från Göta Älvbron, Ramberget och Masthuggskyrkan.

Se fyrverkerier i Uppsala nyår 2018/2019

Det är tillåtet att skjuta nyårsraketer klockan 18.00–02.00 på nyårsafton, förutom i de centrala delarna av Uppsala där måste du alltid söka tillstånd, enligt de lokala ordningsföreskrifterna. Det är dock förbjudet att använda pyroteknik närmare än 200 meter från sjukhus och vårdinrättningar.

Se fyrverkerier i Malmö nyår 2018/2019

Det är tillåtet att skjuta raketer på offentlig plats i Malmö mellan klockan 18.00 på nyårsafton och 02.00 på nyårsdagens morgon. Det är dock förbjudet att skjuta raketer på kyrkogårdar, begravningsplatser eller inom sjukhusområdet för Skånes universitetssjukhus Malmö.

Malmö stad firar in det nya året med ett traditionellt fyrverkeri på Malmö Operas piazza, där. Festen startar 23.40 med att  operasångarna Rickard Söderberg och Laine Quist  framför några av deras favoritsånger från operans balkong. Inför tolvslaget sköter Rickard Söderberg nedräkningen innan ett magnifikt konfettiregn och fyrverkeri sätter färg på himlen, skriver Malmö kommun på sin hemsida. 

Se fyrverkerier i Norrköping nyår 2018/2019

Det är tillåtet att skjuta fyrverkerier på offentlig plats i Norrköping mellan klockan 18.00 och 03.00. Undantag för centrala Norrköping och vissa platser som sjukhus och vårdhem, kyrkogårdar och Sörsjöns fritidsområde. Med centrala Norrköping räknas området runt, Norra, Östra och Södra Promenaden, samt Kungsgatan.

Se fyrverkerier i Gävle nyår 2018/2019

Det är tillåtet att skjuta raketer i Gävle inom detaljplanelagda (även byggnads-plan och stadsplan) områden klockan 18.00–01.00. Det är dock förbjudet att använda pyrotekniska varor närmare än 500 meter från länssjukhuset, Gävle Central och inomhustorg, samt inom Gävle hamnområde.