Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gravida mamman sköts ihjäl av polisen

Charleena Lyles var gravid med sitt femte barn när hon sköts ihjäl under en konfrontation med polisen i Seattle under söndagsmorgonen.
Händelsen har tagits upp i debatten om överdrivet våld från polismyndigheter mot mörkhyade i USA.

I samband med en konfrontation med polis i Seattle på söndagsmorgonen sköts den gravida fyrabarnsmamman Charleena Lyles. Det rapporterar CNN. 

Lyles hade anmält ett inbrott och två poliser anlände till platsen för att utreda. Den 30-åriga kvinnan var dock känd av polisen tidigare och de två konstaplarna manades till att vara försiktiga. Man kan höra dem prata med varandra i en ljudinspelning som polisen släppt. Där diskuterar de Lyles förflutna med myndigheten och frågor om mental instabilitet tas upp. 

Lyles hade tidigare blivit gripen och anhållen för polistrakasseri och frigavs den 14 juni.  Familjen uppger att hon hade kämpat med sin mentala hälsa det senaste året.

Dog på platsen

Polisen hörs i ljudinspelningen hälsa på Lyles vid ankomsten och fråga om det anmälda inbrottet. Enligt Lyles hade hon lämnat dörren olåst när hon gick till affären och när hon kom tillbaka var hennes Xbox stulen. Hon säger att hon inte vet vem som kan vara den skyldiga och polisen tar hennes kontaktuppgifter. 

Några sekunder senare hör man tumult, ett barn gråter och  Lyle svär åt poliserna. Poliserna ropar "Gå tillbaka" upprepade gånger och sen hörs skott. Där stannar ljudinspelningen. Poliserna gav första hjälp tills brandkåren kom, men den gravida småbarnsmamman dog på plats. 

Den 30-åriga kvinnan var känd av polisen sedan innan.

Enligt polisen hade kvinnan beväpnat sig själv med en kniv och det ledde till att poliserna "var tvungna att avfyra sina tjänstevapen", enligt CNN.

Barnen hemma

Vid tidpunkten för skottlossningen var tre av Lyles barn, ett, fyra och elva år gamla, hemma i huset, enligt the Guardian. Familjen samt anhöriga har riktat skarp kritik mot polisen efter händelsen.

Enligt Seattle polis avdelning var båda poliser utrustade med mindre dödliga vapen och var också utbildade i krismedling. 

Händelsen spär på den kritiska debatten om överdrivet våld från polismyndigheter riktat mot mörkhyade i USA.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.