Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Fyra viktigaste punkterna i vårbudgeten

Regeringens vårbudget innehåller satsningar på sammanlagt 2,6 miljarder och budskapet är att Sverige går urstarkt. Men arbetslöshetsmålet blir alltmer avlägset.

Med mindre än fem månader kvar till valet presenterar finansminister Magdalena Andersson mandatperiodens sista budget. Budgeten innehåller satsningar på sammanlagt 2,6 miljarder och pengarna går framför allt till sådant som väljarna rankar som viktigast.

Största satsningen

Mer än hälften 1,5 miljarder av satsningarna går till välfärden. Vården är den fråga som väljarna rankar allra högst enligt Expressen/Demoskops marsmätning och regeringen satsar nu 400 miljoner som ska ge ökad tillgänglighet i vården. 

Polisen får mer

Lag och rätt har seglat upp som en av de allra viktigaste valfrågorna och partierna har tidigare tävlat i att utlova fler poliser. Nu lovar regeringen dessutom ytterligare 280 miljoner till polisen för att de ska kunna införskaffa bland annat bättre skyddsutrustning. 

Ännu mer solpengar

Att Miljöpartiet sitter i regeringen visar sig bland annat i ytterligare 170 miljoner i bidrag till företag och privatpersoner som installerar solceller. Upp till 30 % av investeringskostnaden kan man få i stöd. 

Arbetslöshetsmålet alltmer avlägset

Sverige går bra. Sysselsättningen ökar och tillväxten är god. Men allt är relativt och regeringens egna ambitiösa mål om att Sverige till 2020 ska EU:s lägsta arbetslöshet är det få andra än regeringen själv som tror på. Regeringen tror själv på en arbetslöshet på 6,1 procent 2020. Det innebär att det krävs att arbetslösheten stiger ordentligt i andra EU-länder för att målet ska nås. Ett tiotal EU-länder har i dag lägre arbetslöshet än Sverige. Tjeckien har den allra lägsta arbetslösheten på 2,9 procent 2017.

 

 

Budgeten i punktform

 

• Regeringens budget innehåller satsningar på sammanlagt 2,6 miljarder

• Största satsningen är 1,5 miljarder kronor till välfärden, bland annat 400 miljoner som ska gå till ökad tillgänglighet i vården.

• Polisen får ytterligare 280 miljoner som bland annat ska gå till bättre skyddsutrustning – och ett tryggare Sverige. 

• 170 miljoner ytterligare går till subventioner till de företag och privatpersoner som installerar solceller.

• Målet om EU:s lägsta arbetslöshet 2020 ligger fast, trots att prognosen skrivs upp till 6,1 procent 2020 och trots att ett tiotal länder inom EU i dag har lägre arbetslöshet än Sverige.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!