Fyra viktigaste punkterna i vårbudgeten

Publicerad

Regeringens vårbudget innehåller satsningar på sammanlagt 2,6 miljarder och budskapet är att Sverige går urstarkt. Men arbetslöshetsmålet blir alltmer avlägset.

Med mindre än fem månader kvar till valet presenterar finansminister Magdalena Andersson mandatperiodens sista budget. Budgeten innehåller satsningar på sammanlagt 2,6 miljarder och pengarna går framför allt till sådant som väljarna rankar som viktigast.

Största satsningen

Mer än hälften 1,5 miljarder av satsningarna går till välfärden. Vården är den fråga som väljarna rankar allra högst enligt Expressen/Demoskops marsmätning och regeringen satsar nu 400 miljoner som ska ge ökad tillgänglighet i vården. 

Polisen får mer

Lag och rätt har seglat upp som en av de allra viktigaste valfrågorna och partierna har tidigare tävlat i att utlova fler poliser. Nu lovar regeringen dessutom ytterligare 280 miljoner till polisen för att de ska kunna införskaffa bland annat bättre skyddsutrustning. 

Ännu mer solpengar

Att Miljöpartiet sitter i regeringen visar sig bland annat i ytterligare 170 miljoner i bidrag till företag och privatpersoner som installerar solceller. Upp till 30 % av investeringskostnaden kan man få i stöd. 

Arbetslöshetsmålet alltmer avlägset

Sverige går bra. Sysselsättningen ökar och tillväxten är god. Men allt är relativt och regeringens egna ambitiösa mål om att Sverige till 2020 ska EU:s lägsta arbetslöshet är det få andra än regeringen själv som tror på. Regeringen tror själv på en arbetslöshet på 6,1 procent 2020. Det innebär att det krävs att arbetslösheten stiger ordentligt i andra EU-länder för att målet ska nås. Ett tiotal EU-länder har i dag lägre arbetslöshet än Sverige. Tjeckien har den allra lägsta arbetslösheten på 2,9 procent 2017.

 

 

Budgeten i punktform

 

• Regeringens budget innehåller satsningar på sammanlagt 2,6 miljarder

• Största satsningen är 1,5 miljarder kronor till välfärden, bland annat 400 miljoner som ska gå till ökad tillgänglighet i vården.

• Polisen får ytterligare 280 miljoner som bland annat ska gå till bättre skyddsutrustning – och ett tryggare Sverige. 

• 170 miljoner ytterligare går till subventioner till de företag och privatpersoner som installerar solceller.

• Målet om EU:s lägsta arbetslöshet 2020 ligger fast, trots att prognosen skrivs upp till 6,1 procent 2020 och trots att ett tiotal länder inom EU i dag har lägre arbetslöshet än Sverige.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag