Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fyra våldtäktsmän skjutna – tusentals firar på gatorna

Tre nyheter att hålla koll på i dag.
Protester i Indien emot mäns sexuella våld mot kvinnor. Foto: PIYAL ADHIKARY / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: PIYAL ADHIKARY / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: BIKAS DAS / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: JAGADEESH NV / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Indien skakas av två nya fall av brutala gruppvåldtäkter – och brotten har lett till stor upprördhet hos allmänheten.

I Hyderabad firade tusentals människor att fyra våldtäktsmän blivit ihjälskjutna av polisen under ett flyktförsök, rapporterar BBC. 

Förra lördagen hölls stora demonstrationer runtom i Indien. Föremålet för protesterna var mäns sexuella våld mot kvinnor – ett fenomen som sköts upp högt på den inrikespolitiska agendan efter en uppmärksammad gruppvåldtäkt i New Delhi 2012. 

Två liknande fall har skakat om landet den senaste tiden. I det ena blev en 27-årig veterinär kidnappad och våldtagen av fyra män som gillrat en fälla för henne. Under våldtäkten kvävdes kvinnan när en av männen höll för hennes mun. Männen hällde därefter bensin över kroppen och tände eld, för att röja bevisen.

Gruppvåldtäkt i Indien

Männen blev sedermera gripna och erkände brotten. Nu rapporterar BBC:s indiska filial att männen har blivit skjutna till döds av polis. Enligt polisen i Hyderabad försökte de häktade männen fly genom att först övermanna vakterna och sedan ta deras vapen. 

Polisens agerande ledde till spontana demonstrationer. Enligt BBC samlades 2000 personer utanför polisstationen och ropade hyllningsramsor. De ansvariga konstaplarna har också fått kritik för att de tillät flyktförsöket att hända. 

– De här dödsskjutningarna gick verkligen att undvika, säger före detta polisen Prakash Singh till BBC. 

Satte eld på kvinna

Samtidigt har ett nytt våldtäktsfall lett till upprörda reaktioner från allmänheten. Den här gången inträffade incidenten i Unnao, där en 23-årig kvinna anmälde en våldtäkt till polisen. Enligt kvinnan blev hon våldtagen av två män, varav den ene var hennes före detta fästman. 

På väg till rätten för att vittna om sin våldtäkt blev kvinnan frihetsberövad av fem män som hällde bensin över henne och satte eld. Nu uppger Indian Express att över 70 procent av kvinnans kropp är brännskadad. De fem männen, där de två våldtäktsmännen ingår i skaran, är gripna och väntas bli åtalade. 

Under 2017 rapporterades totalt över 33 000 fall av våldtäkt. 

Barnvåldtäkt ökar i Indien trots nya hårda lagar

De har torterats, våldtagits och mördats - ändå ökar barnvåldtäkterna i landet

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.