Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fyra våldtäkter i Västerbotten – på två dygn

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Bild på universitetsområdet i Umeå.
Foto: GOOGLE MAPS

Polisen i Västerbotten utreder fyra misstänkta våldtäkter – sedan i fredags.

Tre av dem ska inträffat i anslutning till den populära festivalen Brännbollsyran i Umeå.

Det fjärde fallet ska ha skett i Dorotea. 

– Ett av fallen är en ren överfallsvåldtäkt, säger Malin Axroth, kommunikatör vid polismyndigheten. 

Västerbotten skakas av fyra våldtäkter. 

Tre av dem har skett i anslutning till en av Sveriges största festivaler – Brännbollsyran i Umeå – som pågått på universitetsområdet.

– Ett av ärendena har skett under natten mot söndagen utanför festivalområdet, säger Malix Axroth vid Västerbottenpolisen. Det var en fullbordad överfallsvåldtäkt mot en 18-årig kvinna. Där har vi haft ett område avspärrat för brottsplatsundersökning och säkrat en del spår. Vi har även haft ett sök med en kriiminalsökshund. Däremot har vi ingen misstänkt gärningsman.

Polisen är särskilt intresserad iakttagelser mellan 23.45-00.27, i närheten av Skogis kårhus.

– Vi är oerhört intresserade av att veta vad det är för människor som har vistat sig i det här området vid den tiden, säger Malin Axroth.

Utsatts för en sexuell handling nära scenen

Ett annat fall ska ha skett inne på festivalområdet, nära scenen. Även det rubriceras som våldtäkt. Det kom in klockan 01.11 på söndagsmorgonen.

– Där är det en tjej som har utsatts för en sexuell handling som i nuläget rubriceras som våldtäkt, säger Malin Axroth. Där har vi inte heller någon misstänkt gärningsman. 

Det tredje fallet i Umeå skedde på ett hotellrum. Vid 05.30-tiden på lördagsmorgonen fick polisen in samtal om att en 17-årig flicka på ett hotellrum i Umeå. Där har en man varit frihetsberövad – men släppts. Han är fortfarande misstänkt i fallet. 

Fall nummer fyra har också skett i Västerbotten, i Dorotea. Den misstänkta våldtäkten ska ha skett under natten mot fredagen. 

– Där har vi en misstänkt gärningsman i 30-årsåldern som ha förhörts och sitter anhållen.  Men det här är ingen överfallsvåldtäkt som i Umeå. Där är det två personer som varit i kontakt med varandra under kvällen 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.