Bild på universitetsområdet i Umeå. Foto: GOOGLE MAPSBild på universitetsområdet i Umeå. Foto: GOOGLE MAPS
Bild på universitetsområdet i Umeå. Foto: GOOGLE MAPS

Fyra våldtäkter i Västerbotten – på två dygn

Publicerad

Polisen i Västerbotten utreder fyra misstänkta våldtäkter – sedan i fredags.

Tre av dem ska inträffat i anslutning till den populära festivalen Brännbollsyran i Umeå.

Det fjärde fallet ska ha skett i Dorotea. 

– Ett av fallen är en ren överfallsvåldtäkt, säger Malin Axroth, kommunikatör vid polismyndigheten. 

Västerbotten skakas av fyra våldtäkter. 

Tre av dem har skett i anslutning till en av Sveriges största festivaler – Brännbollsyran i Umeå – som pågått på universitetsområdet.

– Ett av ärendena har skett under natten mot söndagen utanför festivalområdet, säger Malix Axroth vid Västerbottenpolisen. Det var en fullbordad överfallsvåldtäkt mot en 18-årig kvinna. Där har vi haft ett område avspärrat för brottsplatsundersökning och säkrat en del spår. Vi har även haft ett sök med en kriiminalsökshund. Däremot har vi ingen misstänkt gärningsman.

Polisen är särskilt intresserad iakttagelser mellan 23.45-00.27, i närheten av Skogis kårhus.

– Vi är oerhört intresserade av att veta vad det är för människor som har vistat sig i det här området vid den tiden, säger Malin Axroth.

Utsatts för en sexuell handling nära scenen

Ett annat fall ska ha skett inne på festivalområdet, nära scenen. Även det rubriceras som våldtäkt. Det kom in klockan 01.11 på söndagsmorgonen.

– Där är det en tjej som har utsatts för en sexuell handling som i nuläget rubriceras som våldtäkt, säger Malin Axroth. Där har vi inte heller någon misstänkt gärningsman. 

Det tredje fallet i Umeå skedde på ett hotellrum. Vid 05.30-tiden på lördagsmorgonen fick polisen in samtal om att en 17-årig flicka på ett hotellrum i Umeå. Där har en man varit frihetsberövad – men släppts. Han är fortfarande misstänkt i fallet. 

Fall nummer fyra har också skett i Västerbotten, i Dorotea. Den misstänkta våldtäkten ska ha skett under natten mot fredagen. 

– Där har vi en misstänkt gärningsman i 30-årsåldern som ha förhörts och sitter anhållen.  Men det här är ingen överfallsvåldtäkt som i Umeå. Där är det två personer som varit i kontakt med varandra under kvällen 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag