Personerna bakom bilden har själva valt att offentliggöra den på sajten Flashback.
Personerna bakom bilden har själva valt att offentliggöra den på sajten Flashback.

Fyra tatuerade in bockbrand på benen

Publicerad

Mindre än ett dygn efter att bocken bränts ner i Gävle publicerades ett erkännande på forumet Flashback. I helgen kom också en bild på fyra nytatuerade ben.

Tatueringen innehåller tid, datum och bilden på en bock omgärdad av lågor.

– Vem som helst gör inte den tatueringen, säger Gävlepolisens Mikael Hedström.

Sent på onsdagen i förra veckan brann årets julbock i Gävle. Datum och tid är förevigade på fyra ben som visades upp på forumet Flashback i lördags.

Frågan för polisen är nu om de nytatuerade benen tillhör gärningsmännen.

– Vem som helst gör inte den tatueringen. Men även om vi får tag i dem så gäller det inte som bevis i sig, säger Gävlepolisens presstalesman Mikael Hedström.

Polisen jobbar nu med att få ut uppgifter på användaren som publicerade erkännandet och bilden. Mikael Hedström säger dock att det ibland kan vara svårt att få information som leder till en specifik person.

– Sedan gäller det att kunna knyta dem till brottsplatsen. Det räcker inte med en tatuering, säger han.

Luktade rök

Ett spår kommer från fyra män som luktade rök och bytte om på en restaurangtoalett.

– Vi vill gärna få in mer information från allmänheten om dem. Men vi har fått in väldigt mycket uppgifter i år och det är första gången jag upplever ett sådant tryck på att få fast gärningsmännen, säger Mikael Hedström och fortsätter:

– Om det beror på den fina vita julen, eller att det funnits en webbkamera där allmänheten kunnat se sabotaget med egna ögon, det vet jag inte, säger Mikael Hedström.

Om förövarna grips riskerar de åtal för grov skadegörelse eller mordbrand. För grov skadegörelse är straffet fängelse eller böter. Mikael Hedström tror även att ett skadeståndskrav på upp emot 200 000 kronor är rimligt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag