ELAFÄNGELSET. Israel häktar de aktivister som vägrar skriva på ett papper att de lämnar landet frivilligt. De får vänta i fängelse tills en domstol beslutar om utvisning. Foto: Jonathan Näckstrand
ELAFÄNGELSET. Israel häktar de aktivister som vägrar skriva på ett papper att de lämnar landet frivilligt. De får vänta i fängelse tills en domstol beslutar om utvisning. Foto: Jonathan Näckstrand

Fyra svenskar flygs hem från Israel

Publicerad
Uppdaterad
BEERSHEBA/ASHDOD. Här i ökenfängelset sitter de fyra svenskarna. Bakom en sju meter hög mur med taggtråd och beväpnade vakter. De är aktivister från Gazabåtarna
som nu väntar på utvisning från Israel.
Samtidigt hade Henning Mankell och fyra andra svenskar hållits kvar mot sin vilja i hamnstaden Ashdod.
Men sent i natt meddelade israeliska UD: Fyra svenskar kommer att flygas hem.
- De befinner sig nu på flygplatsen i Tel Aviv, säger Tobias Nilsson på svenska UD:s pressjour.
Två bussar åker in genom porten till Elafängelset söder om den israeliska staden Beersheba.
De transporterar av allt att döma gripna från hjälpflottiljen som får tillbringa några dagar i israeliskt häkte.
Här inne sitter Ulf Carmesund, teolog och internationell sekreterare i Broderskapsrörelsen, Henry Ascher, barnläkare, forskare i flyktingmedicin och medlem i Judar för israeliskpalestinsk fred, Kimberly Soto Aguayo, från Palestinagrupperna Sverige, och Amil Sarsour, ordförande i Samarbetsorganisationen för invandrare i Uppsala.

Kan få besök på tisdag

Ulf Carmesund, 47, Broderskapsrörelsen Internationell sekreterare hos Broderskapsrörelsen sedan 2007. Har en kandidatexamen i teologi från Uppsala universitet. Har även arbetat som direktor för Frikyrkliga studieförbundets studiecenter i Jerusalem. Israel häktar de aktivister som vägrar skriva på ett papper att de lämnar landet frivilligt. De får vänta i fängelse tills en domstol beslutar om utvisning.
– Vi räknar med att få besöka svenskarna på tisdagen, säger Benjamin Escaig på Sveriges ambassad i Tel Aviv.
Ela är den nya avdelningen i det jättelika Beershebafängelset.
Medan de gamla fängelsemurarna är slitna och grå, lyser Elas klarblå murar upp den karga öknen.
Alla de 700 aktivisterna fördes i land i den israeliska hamnstaden Ashdod efter blodbadet ute på öppet hav i går. Svenska diplomater väntade hela dagen utanför det avspärrade hamnområdet utan att få kontakt med de svenskar som internerats där.
Bland dem finns Henning Mankell.
– De är frihetsberövade, kvarhållna mot sin vilja. Vi har inga säkra uppgifter men vi tror att fem svenskar befinner sig där, säger Tobias Nilsson på UD:s pressjour.
Henry Ascher, 56, barnläkare Är docent i barnmedicin och medlem i Svenska barnläkarföreningens arbetsgrupp för flyktingbarn. Ascher är "medicinskt ansvarig" för Rosengrenska stiftelsen som ger vård till papperslösa och har även uppmärksammats för sitt arbete med apatiska flyktingbarn. Han är medlem i Kommunistiska partiet och ställer upp i kommunvalen i Göteborg. Foto: Sara PetterssonMen strax före klockan 02 i natt meddelade UD att fyra av de fem som inte suttit häktade skulle flygas hem. UD hade då inga uppgifter om när det kommer att ske.
– Allt sker i Israels regi, sa Tobias Nilsson.
Samtidigt hade UD fortfarande inte fått någon information om Mattias Gardell och Edda Manga som befann sig på båten ”Marmara”.

Stolt över sonens insats

Ashdod har blivit ett centrum för internationella medier – och för demonstranter. En liten grupp israeliska vänsteraktivister protesterar mot kommandoräden.
De skriker slagord och kräver att Israel ska häva blockaden av Gaza.
Kimberly Soto Aguayo, 34, medlem i Palestinagrupperna Har fotograferat för Ship to Gaza-bloggen. Också högerdemonstranter är på plats med flaggor och plakat. Michael K, 49, lärare, demonstrerar insvept i en israelisk flagga. Eftersom hans son är kommandosoldat och deltog i den blodiga aktionen vill han av ”säkerhetsskäl” inte uppge sitt efternamn.
– Jag är stolt över min son. Jag är säker på att han och hans kamrater gjorde ett bra jobb även om jag beklagar alla dödsoffer, säger han.
Som ett led i propagandakriget låter armén en soldat framträda för oss församlade journalister och diplomater.
Amil Sarsour, 56, civilekonom Har varit drivande i Ship to Gaza-Uppsala och är ordförande i Samarbetsorganisationen för invandrare i Uppsala. Han är själv palestinsk flykting och har tidigare förklarat för Uppsalademokraten att han åker med båten av solidaritet med de palestinier som drabbas av blockaden mot Gaza. ”Sergeant Y” berättar om det överraskande hårda motstånd soldaterna mötte när de firades ned en i taget från helikoptrar.
– Jag väntade mig att möta fredliga människor, men när jag kom ner såg jag krig. Två av mina kamrater sköts med skarp ammunition, säger den unge elitsoldaten.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag