I det här området, Omo valley i södra Etiopien, har fyra svenskar blivit beskjutna.
I det här området, Omo valley i södra Etiopien, har fyra svenskar blivit beskjutna.

Fyra svenska turister beskjutna i Etiopien

Publicerad

Fyra svenska turister besköts i Etiopien på fredagsmorgonen.

– Min man satt i passagerarsätet och såg i backspegeln hur några jeepar körde ikapp och gjorde sig redo att skjuta, säger frun till en av de beskjutna, som pratat med sin man i telefon efter händelsen.

UD bekräftar att händelsen har ägt rum och att ingen av svenskarna skadades under skottlossningen.

Efter skottlossningen på fredagsmorgonen så ska svenskarna må bra, utifrån omständigheterna.

– Vi känner till att det har hänt. Fyra svenska turister har beskjutits i Omo valley i södra Etiopien i dag. Ingen är skadad och de mår efter omständigheterna bra, säger Ulla Jacobson på UD press.

Expressen.se har varit i kontakt med en av de beskjutnas hustru, som befinner sig i Sverige. På fredagsmorgonen fick hon ett samtal av sin man som berättade vad som hade hänt.

"Gjorde sig redo att skjuta"

– Min man satt i passagerarsätet och såg i backspegeln hur några jeepar körde ikapp och gjorde sig redo att skjuta, då kastade han sig ned på golvet i jeepen, säger hon.

I telefonsamtalet berättade maken för henne att deras bil hade eskorterats av beväpnade "park rangers", lokala ordningsvakter, som befann sig i en bil framför. När angriparna öppnade eld så utbröt en skottlossning mellan de två sidorna, med svenskarnas jeep i mitten.

Bilen blev sönderskjuten

– Efteråt var rutorna på deras jeep sönderskjutna och det var skotthål i dörren, berättar mannens hustru.

Hon säger att turistgruppen har varit i Etiopien i en vecka och består av ett kompisgäng på runt ett dussin svenskar som är på semesterresa i landet.

– De är ett gäng vänner som har åkt ner på semester. Bönder och veterinärer från Mellansverige. Vanligt folk, säger hon.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag