Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fyra släppta för våldtäkt på färja

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Fyra av männen som misstänkts för grov våldtäkt på Finlandsfärjan i helgen har släppts. Men fyra personer, tre i Finland och en i Sverige, begärs nu häktade.

Ett vittne som Expressen talat med uppger att männen varit på flera kvinnor under kvällen.

– De var runt och letade efter tjejer – både vid hytterna och inne på diskot, säger mannen.

Den misstänkta våldtäkten inträffade på Viking Lines färja Amorella i helgen. Färjan var på väg från Stockholm och vid ankomsten i Åbo greps fem män misstänkta för grov våldtäkt på en kvinna.

På vägen tillbaka till Sverige greps en sjätte person som hade gömt sig ombord på färjan, och i Stockholm greps ytterligare två personer.

Sedan dess har fyra personer försatts på fri fot – tre i Finland och en i Stockholm.

Är de fortfarande misstänkta?

– Jag kan inte svara på det i nuläget men än så länge är de inte avskrivna från fallet, säger åklagare Elisabeth Brandt.

Finska polisen bekräftar dock att de tre personer som försatts på fri fot i Finland inte längre misstänks för något brott.

Fyra begärs häktade

Två av personerna, som hållits anhållna i Åbo och den person som varit anhållen på Åland, är nu misstänkta för våldtäkten och kommer att begäras häktade vid Egentliga Finlands tingsrätt på måndagen, skriver tidningen HBL.

En person kommer också begäras häktad i Sverige.

Expressen har talat med advokaten till mannen som sitter anhållen i Sverige och han förnekar brott.

Polisen har efter förhör släppt de övriga personerna som varit frihetsberövade.

Flyttas troligtvis till Sverige

Just nu bedrivs förundersökningen parallellt i både Sverige och Finland. Brottet ska ha begåtts på finskt vatten men det betyder inte att brottet kommer att utredas i Finland.

– Man brukar vara ganska pragmatisk. Den som har bäst förutsättningar att utreda brottet får ärendet och det skulle tala för att det hamnar i Sverige, säger Lars Andersson, gruppchef på sexualbrottsgruppen.

Trots att tre av de misstänkta nu häktas i Finland har den finska polisen tidigare bekräftat att man kommit överens med åklagare i Stockholm att utredningen förflyttas till Sverige. Därmed väntas även de häktade männen flyttas hit.

Fick gå emellan

Expressen har talat med en person som var ombord på färjan under den aktuella natten. Han beskriver att personer från de misstänkta gärningsmännens grupp antastade flera tjejer under kvällen.

– De var runt och letade efter tjejer – både vid hytterna och inne på diskot. En tjej berättade att de försökte tjata med sig henne till deras hytt. Vid ett tillfälle fick en i vårt sällskap gå emellan för att få dem att backa, säger mannen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.