Fyra ska resa till Mars - för evigt

LONDON. Det ärofyllda uppdraget: Att åka dit ingen människa någonsin har varit. Haken: Du kommer aldrig att komma tillbaka.

Det är inget litet uppdrag NASA vill ge sina astronauter. Rymdcentret undersöker just nu om det går att skicka folk till Mars och andra liknande platser. Väl på plats skulle de utvalda skapa en permanent station och bli skickade förnödenheter från jorden. Nasa avslöjade i går att de redan har fått mer än fyra miljoner kronor i bidrag för att starta projektet, men de hoppas på fler finansiärer, skriver Daily Mail.

Bosätta sig i andra världar

 - Rymdprogrammet riktar sig verkligen på att bosätta sig i andra världar, säger Peter Worden, chef på Nasas forskningscenter i Ames, Kalifornien.

 Enligt honom kan människor bo på Mars redan 2030, och de fyra frivilliga som skickas upp kommer att bli kända som de första bosättarna på en annan planet än jorden.

 Det finns bara en hake, vilken kanske får Christer Fuglesang och hans kollegor att dra öronen åt sig: De kommer aldrig tillbaka.

 Kostnaden för att skicka upp fyra personer till Mars skulle landa på 40 miljarder kronor och det skulle helt enkelt bli för dyrt.

FAKTA

Så här skulle livet på Mars vara


* Den som ska flytta till Mars bör inte ha något emot kalla temperaturer. Planetens yta har en medeltemperatur på - 60 grader celcius. På sommaren kan det dock bli 20 grader varmt vid ekvatorn.
* Atmosfären är tunnare än jordens och består till mesta dels av koldioxid. Syretuber skulle därför behövas.
* Mars har liknande årstider som jorden. Däremot är dagarna 41 minuter längre.

Skulle du åka till Mars - även om du inte fick komma tillbaka?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.