Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fyra olika scenarier för valutgången

Nu har vallokalerna öppnats. Emmanuel Macron eller Marine Le Pen.Foto: Polaris

Macron ser enligt belgiska opinionsundersökningar ut att gå mot en seger i det franska presidentvalet.

Men hur stor marginal Macron eventuellt vinner med kommer att spela stor roll för Frankrikes framtida utveckling.

Le Parisien har sammanställt fyra möjliga scenarion för valutgången:

Nedan följer fyra tänkbara utgångar vis en vinst för Macron och vad det kommer att innebära.

Macron 65 procent - Le Pen 35 procent

Med 65 procent av rösterna väljs Emmanuel Macron av en stark fransk väljarkår. Med ett försprång på minst 20 procent kan han pusta ut. Macron får fria händer att bygga ett lag runt sig utan att söka stöd hos profilerade högerpolitiker som Sarkozy och Fillon. En seger med god marginal innebär också ett styrkebesked för Macrons rörelse En Marche! inför nästa parlamentsval.

Med ett stöd på 35 procent befäster Marine Le Pen sin position som den ledande oppositionspolitikern i Frankrike.

Macron 55 procent - Le Pen 45 procent

40 procent av rösterna är ett gott resultat för Marine Le Pen. Om hon når uppemot 45 procent kan det i det närmaste klassas som en seger. Med tio procents marginal får Emmanuel Macron fortfarande flytta in i presidentpalatset, men beskedet från väljarkåren är att Frankrike är delat. Macron får begränsat mandat att utöva sina befogenheter och den verkliga makten bestäms i parlamentsvalet.

– En knapp seger mot Le Pen skulle inte tillåta oss att regera under goda förhållanden och genomföra reformer, sa Macron efter den första omgången i presidentvalet.

Macron 80 procent - Le Pen 20 procent

Siffrorna liknar de som Jacques Chirac slog Jean-Marie Le Pen, pappa till dagens kandidat, med 2002. Resultatet innebär att Macron får tillräckligt stort politiskt mandat för att driva på som en ångvält med alla de reformer som han har utlovat under valkampanjen.

Med ett resultat på 20 procent får Marine Le Pen svårt att behålla rollen som ledare för ett relevant regeringsalternativ. I kulisserna lurar redan nästa generation i form av systerdottern och stjärnskottet Marion Maréchal-Le Pen, 27, som gjort raketkarriär.

Macron 49,9 procent - Le Pen 51,1 procent

En sällan skådad skräll. Marine Le Pen överträffar alla förväntningar och vinner över Macron. Det är ett valresultat som inte bara skakar om Frankrike, utan sätter ett redan ansatt EU i gungning.

Marine Le Pen och hennes Front National är illa omtyckta av delar av både högern och vänstern i landet. Sannolikt måste Le Pen gå med på stora kompromisser för att kunna regera, exempelvis med hjälp av den republikanska högerfalangen. Efter den första presidentrundan har euro-kritiska Marine Le Pen redan lovat bort premiärministerposten till nationalisten Nicolas Dupont-Aignan samt att ett utträde från valutaunionen ska ske "i lugn takt", i utbyte mot hans sympatier.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.