Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fyra ryska stridsflyg kränkte svenskt luftrum

Kränkningen från Ryssland skedde samtidigt som Finland och Sverige genomförde gemensam militärövning.
Försvarsmaktens bilder visar stridsflygplanen.
Foto: Försvarsmakten
Två bombflygplan och två jaktflygplan flög öster om Gotland på onsdagen.
Foto: Försvarsmakten

Fyra ryska stridsflyg – två bomb- och två jaktflygplan – har kränkt svenskt luftrum.

Försvarsmakten utesluter inte att kränkningen beror på Sveriges stöd till Ukraina efter den ryska invasionen.

– Det beslut som Sverige fattade skapar en situation där man från rysk sida vill använda skrämseltaktik för att få Sverige att avhålla sig från vad man uppfattar som inblandning i operationen, säger generallöjtnant Michael Claesson, Försvarsmaktens insatschef.

Enligt försvarsminister Peter Hultqvist kommer händelsen leda till en ”tydlig diplomatisk markering”.

De fyra ryska stridsflygen fångades på bild då de flög öster om Gotland, över havet, på onsdagen, uppger Försvarsmakten.

Planen har identifierats som två ryska SU 24-bombflygplan och två SU 27–jaktflygplan.

Enligt försvaret var kränkningen kortvarig.

– Mot bakgrund av det rådande läget ser vi mycket allvarligt på händelsen.  Det är ett oprofessionellt och oansvarigt agerande från rysk sida, säger Carl-Johan Edström, flygvapenchef vid Försvarsmakten i uttalandet.

Michael Claesson är generallöjtnant och Försvarsmaktens insatschef.

– Det är ganska ovanligt med den här typen av tämligen tydliga och flagranta kränkningar, säger han till Expressen.

– När man med fyra stridsflygplan av två olika typer befinner sig i svenskt luftrum – visserligen under en relativt kort period – då är det att betrakta som en allvarlig händelse.

”Skrämseltaktik”

Enligt Michael Claesson kan det inte uteslutas att kränkningen har ett samband med Sveriges stöd till Ukraina efter Rysslands invasion.

– Det beslut som Sverige fattade, att stödja Ukraina med materiel etcetera, skapar en situation där man från rysk sida vill använda skrämseltaktik för att få Sverige att avhålla sig från vad man uppfattar som inblandning i operationen. 

Om ryska plan skulle fullfölja kränkningen och gå längre in på svenskt territorium finns ett system av signaler och åtgärder som Försvarsmakten vidtar, säger Michael Claesson.

– Det börjar på en väldigt behaglig skala men innehåller också ett våldsmandat att agera kring. Det finns utrymme för att använda vapenmakt för att tvinga en inkräktare att avvika från svenskt territorium. I det allvarligaste fallet är det tal om att tvinga ner en inkräktare med våld.

Försvarsmakten kommer nu att utreda händelsen och rapportera till regeringskansliet för att Sverige ska kunna vidta diplomatiska åtgärder.

– Vi är stolta över den goda lägesbild som vi har och att vi klara av att hävda vårt territorium. Vi visar att vi har koll och är beredda att agera.

Lyfte från Kaliningrad

Flygvapnet genomförde en insats med Jas 39 Gripen då händelsen dokumenterades. I SVT:s ”Aktuellt” säger Carl-Johan Edström att man följde planen efter att de lyfte från Kaliningrad.

– De följde en normalbild, som vi kallar det, fram till att de vände norr om Gotland. Då såg vi att de svängde in mot Gotland på ett sätt som inte är normalt.

Flygchefen ser positivt på försvarets arbete med att bevaka planen, och menar att det visar på god beredskap. 

På frågan om varför Ryssland kränkte luftrummet säger han:

– Det är ett sätt att påverka, givetvis, både Sverige och Europa genom den här typen av händelser.

”En tydlig diplomatisk markering”

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) skriver i ett sms via sin pressekreterare att kränkningen är ”helt oacceptabel”.

”Det kommer att leda till en tydlig diplomatisk markering från svensk sida. Svensk suveränitet och territorium ska alltid respekteras”, skriver han och fortsätter:

Agerandet från rysk sida är att betrakta som oprofessionellt. Dagens säkerhetspolitiska läge gör att det inträffade måste betraktas som mycket allvarligt.”


Carl-Johan Edström om svenska svaret på kränkningen

Flygvapenchefen Carl-Johan Edström gästade SVT:s Aktuellt för att kommentera att ryska stridsflyg kränkt svenskt luftrum vi Gotland, och om svenska svaret på kränkningen.

Volontär ber om hjälp – då slår raketen ner

En dramatisk film från Charkiv har fått spridning i flera medier och uppges visa när en volontär träffas av en raketattack i samma stund som han vädjar om hjälp.
• Krigsföringen • Kärnvapen • ”Urskillningslös taktik”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.