Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fyra poliser åtalas för George Floyds död

Så rapporterade Adrianna Pavlica när domen mot Derek Chauvin fallit.
Från vänster: Derek Chauvin, Alexander Kueng, Thomas Lane och Tou Thao.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

I april kom beskedet att Derek Chauvin är skyldig för att ha tryckt sitt knä mot George Floyds nacke och hals så att han dog.

Nu åtalas även Chauvins tidigare kolleger Tou Thao, J. Alexander Kueng och Thomas Lane för inblandning i dödsfallet.

Den 20 april fick expolisen Derek Chauvin beskedet i en domstol i Minneapolis. Han är skyldig till 46-årige George Floyds död den 25 maj i fjol.

Domaren i fallet har inte beslutat om påföljd än, men Chauvin kan få upp till 40 års fängelse.

Derek Chauvin var inte ensam under ingripandet, utan flera kolleger stod och tittade på när han tryckte ner George Floyd mot marken. Nu har en federal åtalsjury åtalat poliserna Alexander Kueng, Thomas Lane och Tou Thao för att de inte gav medicinsk hjälp till Floyd.

Tou Thao och Alexander Kueng åtalas även för att de inte stoppade Derek Chauvin.

”De agerade utifrån en medveten likgiltighet mot att Floyd kunde skadas”, står det i åtalet enligt CNN.

Ställs inför rätta i Minnesota

Även Derek Chauvin har åtalats av den federala juryn, utöver domen som han fick av delstatsdomstolen. Juryn åtalar honom även för en annan händelse, då han i september 2017 bland annat ska ha hållit sitt knä mot en 14-årig pojkes nacke i upp till 17 minuter.

”Han tog strypgrepp på en tonåring och slog honom flera gånger i huvudet med en ficklampa”, står det i åtalet enligt CNN.

Parallellt med det federala åtalet utreds händelsen av det amerikanska justitiedepartementet. Lane, Thao och Kueng ska även ställas inför rätta vid en delstatsdomstol i Minnesota.

Alexander Kueng, Thomas Lane och Tou Thao släpptes mot en borgen på 208 000 kronor. Derek Chauvin sitter frihetsberövad på ett fängelse utanför Minneapolis.

Presidentens reaktion efter fällande domen för mordet på George Floyd.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.