Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fyra poliser åtalas efter misshandeln av Zecler

Muskproducenten Michel Zecler, 41.
Foto: ABACA / STELLA PICTURES/ABACA
Det har varit stora protester i Frankrike mot den planerade lagen.
Foto: SEBASTIEN SALOM-GOMIS/SIPA/SHUTTERSTOCK / SEBASTIEN SALOM-GOMIS/SIPA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTO
Händelsen fångades på en övervakningsfilm.
Foto: ABACA / STELLA PICTURES/ABACA

Misshandeln av musikproducenten Michel Zecler har väckt stor vrede i Frankrike.

Nu åtalas fyra franska poliser, rapporterar Le Monde.

– De kallade mig ”smutsig neger” flera gånger, rakt i ansiktet, medan de slog mig, berättar Michal Zecler.

Det är lite mer än en vecka sedan som fallet uppmärksammades av sajten Loopsider, och ett klipp spreds från den brutala misshandeln av musikproducenten Michel Zecler, 41.

– Utan de där bilderna hade jag suttit i fängelse nu, säger han.

I fredags greps fyra misstänkta poliser, och nu har åtal väckts för bland annat polisvåld och misshandel.

Åklagaren Rémy Heitz anser att misshandeln har ett rasistiskt motiv. Michel Zecler har berättat att han blivit kallad för ”smutsig neger” under överfallet.

Händelsen ska ha inletts när han blivit kontrollerad för att han inte haft på sig munskydd, och efter att poliserna ska ha känt en cannabislukt. Michel Zecler ska senare ha fått hårda batongslag, blivit sparkad och fått knytnävsslag i ansiktet av flera civilklädda poliser.

Protester mot omstridda polislagen

Samtidigt pågår en debatt i Frankrike om en planerad ny säkerhetslag om att inskränka rätten att publicera bilder på poliser i tjänst. Det har varit stora protester i Paris mot lagen i helgen, med över 100 000 demonstranter på gatorna, enligt France 24.

Händelsen har väckt avsky i Frankrike. Fotbollsspelaren Kylian Mbappé har bland annat visat sitt stöd för Zecler, och president Macron kallar händelsen en ”skam”. 

– Den där lagen måste stoppas. Om inte regeringen åtgärdar det här problemet, kommer den förlora all auktoritet, säger skådespelaren Mathieu Kassovitz, känd från HBO-succén ”Falsk identitet”.

Se mer:

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.