Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fyra pojkar dog i kraschen – bilen körde i 150 km/tim

Hör den tidigare intervjun med polisen om olyckan.
Fyra 16-åriga pojkar dog i olyckan. De satt alla i baksätet, utan bälte, när bilen åkte av vägen.Foto: MATS ANDERSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Emil Idh och Max Larsson, båda 16 år gamla, var bästa vänner. De dog tillsammans i olycksbilen.Foto: PRIVAT
14-åriga Julia Hellman överlevde den svåra olyckan i Sörfors, men vårdas fortfarande på sjukhus för sina skador.Foto: Privat / Privat

Tre veckor efter dödsolyckan i Sörfors där fyra tonårspojkar miste sina liv börjar polisen få klarhet i vad som hände, rapporterar Sundsvalls Tidning.

Olycksbilen körde i 150–160 kilometer i timmen, enligt polisen. 

Den 19-åriga kvinnan som körde bilen ligger fortfarande nedsövd på sjukhuset och har inte kunnat höras.

Under natten mot den 31 maj tappade bilen plötsligt greppet om vägbanan och voltade ut i skogen utanför Sörfors väster om Sundsvall. 

I bilen befann sig fyra 16-åriga pojkar, en 14-årig flicka och en 19-årig kvinna. De fyra pojkarna dog i kraschen. De två överlevande flickorna vårdas fortfarande med svåra skador. 

Körde av vägen i hög fart

Polisen börjar nu få en bild av hur olyckan gick till. Bilen körde av vägen i hög hastighet. 

– Högst troligt har det gått fort. Vi gör uppskattningen att bilen kört mellan 150 och 160 kilometer i timmen strax innan olyckan, säger Alexandra Bergström, trafikbrottsutredare vid polisen, till Sundsvalls Tidning. 

Polisen har fått fram hastigheten med hjälp av bilens styr- och datasystem.

Bilen hamnade av okänd anledning med höger hjulpar utanför vägbanan. Då försökte föraren av allt att döma bromsa, men det tog stopp i ett dike där den första airbagen utlöstes. Då var farten 120 kilometer i timmen, allt enligt polisens uppgifter till tidningen.

Voltar in bland träden

Efter stoppet i diket voltar bilen in bland träden vid sidan av vägen.

– Bilen bryter av några trädstammar och tumlar ner för en slänt och landar på sidan, säger Alexandra Bergström till Sundsvalls Tidning.

De två som överlevde använde bilbälte, enligt polisen.

Polisen har inte kunnat höra den 19-åriga kvinna som körde bilden. Hon ligger svårt skadad och nedsövd på sjukhus. Hon har genomgått flera operationer.

Talade med sonen före olyckan

Margareta Larsson i Stöde talade med sin son Max, 16, bara minuter innan olyckan inträffade vid tretiden på natten. Han och kamraterna hade varit på en cruising i Hassela. Hon sade åt honom att komma hem, men han ville inte.

Max mamma Margareta Larsson pratade med sin son i telefon en kvart innan olyckan inträffade. Då sa hon åt honom att komma hem, vilket han aldrig gjorde.Foto: Privat / Privat

Hon sökte honom flera gånger under natten. När hon sedan vaknade på morgonen var Max fortfarande borta.

– Jag skrev ”hör av dig vad som än har hänt, det spelar ingen roll vad det är”. Han svarade inte. Då sa jag att vi duschar, klär på oss och åker till hans kompis föräldrar. Innan vi hade hunnit äta frukost så kom polisen, sade Margareta Larsson tidigare till Expressen. 

– Det var två poliser och en präst. Då brast jag ihop och förstod att han inte fanns längre, sade hon.

Bäste vännen dog i kraschen

Också Max bästa vän, Emil Idh, 16, dog i kraschen. Även hans familj fick dödsbeskedet morgonen efter olyckan. 

– Det är så mycket man hade velat göra och prata med honom om som man inte kan göra längre, sade hans pappa Jonas Frisk tidigare.

Ytterligare två 16-åriga pojkar förolyckades. 

Julia Hellman, 14, överlevde med svåra skador. Hon fick sprickor i skallbenet, nacken och ryggraden samt flera frakturer och skador på inre organ. 

– Jag är jätteglad att Julia lever, men jag är fruktansvärt ledsen för de andras skull, sade hennes mamma Jessica Hellman tidigare. 

Startade insamling

Hon har suttit vid sin dotters sida på sjukhuset sedan olyckan.

Handbollsklubben Ala IF i Ljusne, där Julia spelar, har startat en insamling för att hjälpa familjen ekonomiskt. Mamman Jessica Hellman uppskattar initiativet och har tidigare sagt till Helahälsingland.se att ”kärleken man känner när någon gör någonting sådant är enorm”.

Polisen har fått Julia Hellmans minnesbild via hennes mamma från sjukhuset.

– Det hon kan minnas är att det är bra stämning i bilen, de är glada och spelar hög musik. Det går fort men hon vet inte hur fort. Hon kommer ihåg att det tar stopp och sedan blir det svart, säger förundersökningsledaren Alexandra Bergström till Sundsvalls Tidning.  

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.