Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fem personer som kan ta över efter Theresa May

Theresa May höll ett tårfyllt tal under fredagen, då hon meddelade sin avgång.Foto: XINHUA/AVALON.RED / STELLA PICTURES/XINHUA/AVALON.RED B950
Boris Johnson är favorit att ta över efter Theresa May.Foto: SWISS ECONOMIC FORUM / HANDOUT / EPA / EPA TT NYHETSBYRÅN
Jeremy Hunt har meddelat att han vill bli partiledare.Foto: ANDY RAIN / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Även Rory Stewart tänker kandidera.Foto: JUSTIN NG / STELLA PICTURES/RETNA/AVALON.RED B4867
Den fjärde att meddela sin kandidatur är Esther McVey.Foto: NEIL HALL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Även Matt Hancock kandiderar och säger att han kommer ”leverera” i brexit.Foto: JUSTIN NG / STELLA PICTURES/RETNA/AVALON.RED B4867
1 / 7

Nu börjar jakten på en ny ledare för Tories i Storbritannien.

Efter att Theresa May valt att avgå blir inte personen bara partiledare – utan kastas också in som premiärminister mitt i brexit.

Här är fem kandidater.

Theresa May avgår som partiledare den 7 juni. Beskedet kom på fredagen, efter att hon upprepade gånger misslyckats med att få igenom ett godkänt brexitavtal.

Nu är processen i gång för att hitta en ersättare. Enligt BBC väntas en efterträdare vara på plats i slutet av juli, och så länge sitter May kvar som premiärminister.

Här är fem Tory-politiker som har meddelat sin kandidatur:

Utrikesministern Jeremy Hunt.

Internationella utvecklingsministern Rory Stewart.

Tidigare utrikesministern Boris Johnson.

Tidigare arbets- och pensionsministern Esther McVey.

Hälsoministern Matt Hancock.

Carl Bildt i CNN om Boris Johnson.

Ny partiledare – och premiärminister

Den nya ledaren kommer inte bara ta över partiet – personen kommer också att få axla ansvaret som Storbritanniens nya premiärminister. Det är, enligt BBC, första gången Tories direkt väljer en premiärminister och inte en oppositionsledare

Det kommer nu landa på Mays efterträdare att genomföra brexit.

Egentligen skulle Storbritannien ha lämnat EU den 29 mars i år, men May lyckades inte få det brittiska parlamentet att godkänna det avtal hon förhandlat fram. Nu är fristen förlängd till den 31 oktober.

Utöver de fem kandidaterna ovan väntas ett dussintal till kandidera, skriver BBC. En av dem är sir Graham Brady, som precis avgått som ordförande för 1922-kommittén som ser över partiledarval i Tories.

Boris Johnson favorit efter Theresa May

Det har även spekulerats om den nuvarande arbets- och pensionsministern Amber Rudd, men hon säger enligt BBC att det inte är ”hennes tid för tillfället”.

Favorit att ta över som premiärminister och partiledare är Boris Johnson, som gjort sig känd som en hårdför brexitör. Han sa i ett tal under en ekonomikonferens i Schweiz på fredagen att nästa ledare kommer att ha ”möjligheten att göra saker annorlunda”.

– Vi kommer att lämna EU 31 oktober, med eller utan avtal.