Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fyra personer åtalas för nedskjutna planet MH17

298 personer dog när passagerarplanet MH17 sköts ner över Ukraina 2014.Foto: ZYKINA / EPA / TT ALYONA / ZYKINA / EPA / TT ALYONA EPA TT NYHETSBYRÅN
Joint Investigative Team pekar ut fyra huvudmisstänkta för attacken.Foto: ROBIN VAN LONKHUIJSEN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Fyra personer ska ställas inför rätta – misstänkta för att ha varit inblandade i att passagerarplanet MH17 sköts ned över Ukraina 2014.

298 personer dog i dådet, rapporterar Reuters.

Det är den internationella kommissionen Joint Investigation Team, JIT, som har kommit med beskedet vid ett möte på onsdagen. På plats fanns flera anhöriga till de 298 personer som dödades när det malaysiska passagerarflygplanet MH17 sköts ned över östra Ukraina 2014.

Från JIT:s nederländska chefsåklagare, Fred Westerbeke, fick de höra att man nu inleder den första rättsprocessen mot fyra personer som kommer att åtalas för mord, enligt Reuters. 

Fyra huvudmisstänkta 

Utredarna vid JIT har dragit slutsatsen att planet träffades av en rysk BUK-robot av typen 9M38. Roboten ska ha förts från Ryssland till Ukraina och avfyrats från ett område som kontrollerades av pro-ryska rebeller.

På onsdagen kommer även ytterligare uppgifter – i form av ett avslöjande från Bellingcat. Journalistgruppen pekar ut tidigare okända personer som kan kopplas till den ryska underrättelsetjänsten, GRU.

JIT har än inte gått ut med namn på deras misstänkta, som tros uppgå i flera dussin, enligt Reuters. 

De fyra personer som pekas ut som huvudmisstänkta har sållats ut med hjälp av avlyssnade samtal, såväl innan som efter att flygplanet sköts ner. Av dem ska tre ha ryskt medborgarskap och en ha ukrainskt medborgarskap.

Rättegång sker nästa år

Planen nu är att hålla rättegång i Nederländerna under nästa år. Den väntas starta 9 mars.

Ryssland har vid flera tillfällen under kriget gett stöd till de ukrainska separatistiska grupperna, bland annat genom att tillhandahålla vapen och trupper. Separatisterna har i sin tur skjutit ner ett flertal ukrainska militärplan. 

Vad gäller MH17 har Ryssland dock avfärdat alla misstankar om inblandning och i stället pekat på Ukraina.