Norges statsminister Erna Solberg har efter flera dagars intensiva spekulationer presenterat sin nya regering, med flera ommöbleringar. Tre personer får lämna regeringen, medan fyra färska ansikten finns bland de nya statsråden. Foto: Vegard Wivestad Grøtt/TTNorges statsminister Erna Solberg har efter flera dagars intensiva spekulationer presenterat sin nya regering, med flera ommöbleringar. Tre personer får lämna regeringen, medan fyra färska ansikten finns bland de nya statsråden. Foto: Vegard Wivestad Grøtt/TT
Norges statsminister Erna Solberg har efter flera dagars intensiva spekulationer presenterat sin nya regering, med flera ommöbleringar. Tre personer får lämna regeringen, medan fyra färska ansikten finns bland de nya statsråden. Foto: Vegard Wivestad Grøtt/TT
Linda Hofstad Helleland (Høyre) tar över som kulturminister, efter partikamraten Thorhild Widvey, som lämnar regeringen. Foto: Vegard Wivestad Grøtt/TTLinda Hofstad Helleland (Høyre) tar över som kulturminister, efter partikamraten Thorhild Widvey, som lämnar regeringen. Foto: Vegard Wivestad Grøtt/TT
Linda Hofstad Helleland (Høyre) tar över som kulturminister, efter partikamraten Thorhild Widvey, som lämnar regeringen.  Foto: Vegard Wivestad Grøtt/TT

Fyra nya ansikten i Norges regering

Publicerad

Norges statsminister Erna Solberg har efter flera dagars intensiva spekulationer presenterat sin nya regering, med flera ommöbleringar. Tre personer får lämna regeringen, medan fyra färska ansikten finns bland de nya statsråden.

– Det är viktigt för oss att stärka regeringen på flera av de områden som vi nu har gjort ändringar på, säger Erna Solberg (Høyre) på en presskonferens.

Hon understryker att regeringen står inför flera stora utmaningar: klimatfrågan, att hantera flyktingkrisen och de problem på arbetsmarknaden som det sjunkande oljepriset inneburit för Norge.

– Det ser ut som om Erna har toppat laget inför stortingsvalet 2017, säger valforskaren Anders Todal Jenssen till dn.no.

En ny ministerpost instiftas, med ansvar för asyl- och integrationsfrågor. Jobbet går till Sylvi Listhaug, tidigare lantbruksminister, från det högerpopulistiska Fremskrittspartiet (Frp).

– Vi vet att Listhaug är en politiker som inte bara gillar konflikter, men som även i vissa fall kan söka konflikter. Hur det påverkar samarbetet blir spännande att se, säger NRK:s politiska kommentator Lars Nehru Sand.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag