Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fyra namn: De pekas ut som efterträdare

Nyamko Sabuni (L).Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Gulan Avci (L).
Mats Persson (L).Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Johan Pehrson (L).Foto: LARS SCHRÖDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Hon har pekats ut som den hetaste efterträdaren till Jan Björklund – tillsammans med Mats Persson.

Nu distanserar Nyamko Sabuni sig från regeringen Stefan Löfven och menar att Liberalerna hör hemma i en borgerlig allians. 

– Därför är det viktigt att återuppbygga goda relationer till KD/M, skriver Nyamko Sabuni i sms. 

Den tidigare partiledaren Bengt Westerberg är av motsatt åsikt. 

Personer som spekulerats i att ta över efter Jan Björklund har varit den ekonomisk-politiska talespersonen Mats Persson (L), Gulan Avci (L), Liberalernas talesperson i integrationsfrågor eller Johan Pehrsson (L). Ett namn som nämnts är också Nyamko Sabuni, som tidigare varit minister i regeringen Reinfeldt. Liberalerna i Vellinge föreslog henne att bli partiledare så sent som i augusti inför valet. 

Nyamko Sabuni säger när Expressen ringer: 

– Jag förstår varför du ringer, men jag får återkomma till dig. 

Har du fått frågan?

– Det ska du få veta.

Inom fem minuter kommer ett sms från Nyamko Sabuni med kommentarer om hur nästa partiledare bör agera.

Hon ställer tre frågor som hon ger svar på:

Vad bör L göra nu? 

1) L måste ha ett ledarskap med kapacitet att ena partiet efter den svåra splittringen. 

2) Partiet behöver fokusera på att utveckla politik framåt och förstå att det krävs tydliga ställningstaganden och mod att göra rätt saker för landet, framför intern komfort. 

3) JA bör respekteras och kraftfullt bevaka att implementeringen sker enligt överenskommelsen och tidplan.  

Alliansen?

L är i första hand ett borgerligt parti med hemhörighet i en borgerlig Allians. Därför är det viktigt att återuppbygga goda relationer till KD/M.

Är jag kandidat?

Självutnämnda kandidater är sällan rätt väg att gå. Liberalerna bör ta sig tid att tänka igenom vad de efterfrågar i framtida ledarskap för att sedan meddela sitt önskemål om person/personer, avslutar Nyamko Sabuni sitt sms. 

Bengt Westerberg, tidigare partiledare för L, håller inte med Nyamko Sabuni. Foto: ROBBAN ANDERSSON

"Bör söka brett"

Bengt Westerberg som var partiledare för Liberalerna på den tiden man hette Folkpartiet (1983-1995) säger att dagens besked från Jan Björklund var väntat. 

– Dels har han suttit länge, dels har de senaste valen inte gått särskilt bra. 

Var det dags?

– Ja. Jag har ingen synpunkt på när men han säger själv att han har suttit länge. Han nämnde kanske inte valresultatet men det är klart att det spelar roll, säger Bengt Westerberg och meddelar att han inte har någon favorit till efterträdare - men han tycker i motsats till Nyamko Sabuni, inte att partiet i nuläget bör gå tillbaka mot Moderaterna och Kristdemokraterna. 

– Nej, jag tycker att det är viktigt att man står fast vid det här samarbetet som man har etablerat. Vad som händer i nästa val vet vi inte, då kanske alla partier går fram mera självständigt och sedan lämnar man regeringsfrågan att förhandla om när valet är över. Självklart ska man fullfölja det man har tagit på sig.

– Jag har bara vetat det här i några minuter men när det gäller efterträdare håller jag med Jan Björklund i det han sa på presskonferensen, att man ska söka brett. Det behöver inte nödvändigtvis vara någon ur riksdagsgruppen. Det finns säkert andra kandidater, säger Bengt Westerberg. 

https://www.instagram.com/p/Btiw7BAHyji/

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor tackar på Instagram Jan Björklund för hans år i politiken och för "roliga och fina stunder som kollegor" med tillägget "Nu slutade samarbetet inte lika fint som det började".

Nyamko Sabuni har pekats ut som en av de tydligaste efterträdarna till Björklund och hon gick under eftermiddagen ut med att det för L är "viktigt att återuppbygga goda relationer till KD/M".

Busch Thor vill inte kommentera utspelet men är tydlig med att hon delar Nyamkos uppfattning. 

– Det där är en liberal interndebatt, men vi har ingen annan uppfattning än Nyamko Sabuni, säger Johan Ingerö, policyansvarig och tf presschef i Kristdemokraternas partiledarstab.

 

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.