Aki Paasila, 42, drunknade under mystiska omständigheter i sjön Hjälmaren sensommaren 2015. Foto: Privat / PRIVATAki Paasila, 42, drunknade under mystiska omständigheter i sjön Hjälmaren sensommaren 2015. Foto: Privat / PRIVAT
Aki Paasila, 42, drunknade under mystiska omständigheter i sjön Hjälmaren sensommaren 2015. Foto: Privat / PRIVAT
Den 42-åriga kvinnan som misstänks för mord på sin pappa var gift med Aki som drunknade i sjön Hjälmaren 2015. Foto: Olle Sporrong / EXPRESSEN EXPRESSENDen 42-åriga kvinnan som misstänks för mord på sin pappa var gift med Aki som drunknade i sjön Hjälmaren 2015. Foto: Olle Sporrong / EXPRESSEN EXPRESSEN
Den 42-åriga kvinnan som misstänks för mord på sin pappa var gift med Aki som drunknade i sjön Hjälmaren 2015. Foto: Olle Sporrong / EXPRESSEN EXPRESSEN

Fyra misstänks för mordet på Aki, 42

Publicerad

Aki Paasilas död avfärdades först som en drunkning – nu är fyra personer misstänkta för mord:

Sedan tidigare den så kallade Arbogakvinnan. Nu är också tre av hennes släktingar anhållna – enligt VLT lurade de in Aki i en mordfälla.

– De är skäligen misstänkta för mord, säger kammaråklagare Johan Fahlander, som på fredagen beslutar huruvida trion ska begäras häktad.

Aki Paasila, 42, drunknade under mystiska omständigheter i sjön Hjälmaren sensommaren 2015. I ett halvårs tid har han varit omskriven som Arbogakvinnans make. Polisen avfärdade först drunkningen som en olyckshändelse – men nu utreds den som misstänkt mord och försök till bedrägeri.

Maken heter Aki Paasila. Han blev 42 år och var känd som en levnadsglad och godhjärtad person.

– En genomsnäll människa, har en anhörig berättat.

På onsdagen kom en ny vändning: Ytterligare tre personer, varav två släkt med Arbogakvinnan, har anhållits för inblandning i mordet.

Månader efter Akis död skrev en av de nu anhållna tre själv på Facebook att han begått sitt livs misstag och önskade att det gick att få ogjort. "Det jobbigaste är att glömma" skrev han, utan att specifikt ange vad det handlade om.

På torsdagen skriver Västmanlands Läns Tidning att släktingarna lurade in Aki i en väl uttänkt mordfälla – han blev lurad till sommarstugan där han alltså, enligt åklagare, mördades.

Anhörig: "En upprättelse för Aki"

De tre släktingarna är skäligen misstänkta för mord och på fredagen bestämmer kammaråklagare Johan Fahlander huruvida de ska begäras häktade.

Akis anhöriga har redan från början haft sina tvivel om att den vältränade och simkunnige 42-åringen skulle ha drunknat.

Först efter att försäkringsbolaget If:s utredare slog larm om att brott kan ha begåtts startade åklagare en utredning – det beskedet kom som en lättnad för Akis nära och kära.

– Vi har väntat på det här och det känns jätteskönt. Det känns som en upprättelse för honom, eftersom hans död inte har blivit utredd, sa en anhörig i samband med nyheten.

 

LÄS OCKSÅ: Arbogakvinnans pojkvän erkänner mord

 

I början av 00-talet fick Aki, som jobbade som snickare, sina första barn.

– Han var otroligt barnkär och älskvärd. Det finns inget negativt att säga om honom, berättade en anhörig.

Minnena är ljusa. Men de många frågetecknen kring Akis plötsliga bortgång har lämnat anhöriga utan avslut.

Akis förändring

Polisen avfärdade först Akis drunkning som en olyckshändelse – men nu utreds den som misstänkt mord och försök till bedrägeri.Foto: Johan Ronge

– Självklart undrar jag varför det inte blev ordentligt utrett från början. Men jag är jätteglad att det nu har tagits upp, säger en anhörig.

Det var för några år sedan som Aki träffade den nu 42-åriga Arbogakvinnan – nu också misstänkt för att ha mördat sin pappa och försökt mörda sin mamma – och till en början verkade han kär.

Men efter en tid började den tidigare så gladlynte Aki förändras. Han tappade kontakten med vänner och bekanta, blev mer inbunden och började må sämre.

Plötsligt berättade Aki för anhöriga att Arbogakvinnan hotat att hänga honom från ett träd.

– Det kändes fruktansvärt att få höra om de här hoten, säger en anhörig.

Problemen fortsatte efter giftermålet

Paret gifte sig i slutet av 2014, men det verkade inte göra förhållandet bättre.

Och när Aki kom hem efter en Egyptenresa med 42-åringen kunde hans familj inte få tag på honom. Det visade sig att han hade varit utslagen efter att ha fått en spruta av Arbogakvinnan. Han misstänkte, berättade han för anhöriga, att hans egen fru "drogat" honom.

 

LÄS OCKSÅ: Pojkvännen: Arbogakvinnan skjutsade mig till mordplatsen

 

Den händelsen nämns i polisens olycksutredning kring drunkningen.

Och finns med i den utredning som försäkringsbolaget If startade – eftersom Arbogakvinnan tecknat en livsförsäkring på 2,5 miljoner kronor trots att paret hade separerat.

– Vi tycker det är väldigt konstigt med livförsäkringen, har en anhörig tidigare berättat.

Anhörig: "Konstigt med livförsäkringen"

Försäkringsbolagets utredare, före detta poliser, startade en granskning som resulterade i slutsatsen att brott kan antas ha begåtts och försäkringen är ogiltig.

De överklagade åklagarens beslut att inte starta förundersökning – och det är tack vare If och deras överklagan som åklagaren Marianne Ny, vid åklagarmyndighetens utvecklingscentrum i Göteborg, valde att öppna en förundersökning om misstänkt mord och försök till grovt bedrägeri.

– Vi har lagt ned ett stort arbete på detta och är nöjda med att åklagarmyndigheten inlett en förundersökning. Det är ett erkännande av vårt arbete, har Anders Lindstrand, chefsutredare vid If, sagt.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag