Expressens fotograf på platsen berättar att alla killar hålls kvar på platsen. Foto: Marco Blomberg WourkoutpixExpressens fotograf på platsen berättar att alla killar hålls kvar på platsen. Foto: Marco Blomberg Wourkoutpix
Expressens fotograf på platsen berättar att alla killar hålls kvar på platsen.  Foto: Marco Blomberg Wourkoutpix
Viktor Adolfsén och Matilda Strömdahl var ombord på färjan: "Man fick stå framför ett spegelglas medan de tittade på en. Sedan fick man gå vidare" säger Viktor. Foto: PrivatViktor Adolfsén och Matilda Strömdahl var ombord på färjan: "Man fick stå framför ett spegelglas medan de tittade på en. Sedan fick man gå vidare" säger Viktor. Foto: Privat
Viktor Adolfsén och Matilda Strömdahl var ombord på färjan: "Man fick stå framför ett spegelglas medan de tittade på en. Sedan fick man gå vidare" säger Viktor. Foto: Privat

Fyra män misstänkta för grov våldtäkt

Publicerad

Fyra män - 18 och 19 år gamla - är misstänkta för våldtäkt under en studentkryssning ombord på färjan "Galaxy" som går mellan Stockholm och Åbo.

Alla killar ombord på färjan kollades av polisen innan de släpptes av, och polisinsatsen på plats tog flera timmar.

– Man är lite skraj. Man vet att sådant händer, men inte så nära. Jag tänker på hur det känns för den tjejen, och hennes kompisar, säger Matilda Strömdahl, 18, som var med på kryssningen.

De fyra männen greps vid 18-tiden på onsdagen i Värtahamnen i Stockholm, efter att vittnen pekat ut dem. Polisen rubricerar händelsen som grov våldtäkt.

Under tidig torsdagsmorgon är de fyra männen fortsatt frihetsberövade.

– Alla fyra sitter anhållna. De anhölls strax efter midnatt, säger Daniel Torshag, arrestbefäl vid polisen Norrmalm.

Männen är 18 och 19 år gamla och hemmahörande i Mellansverige. De misstänks nu för grov våldtäkt, ett brott som samtliga har nekat till i inledande förhör.

Men i samband med gripandet kollade polisen samtliga killar.

– När vi tjejer fick gå av trodde vi att det var för att vi skulle visiteras av en kvinnlig vakt. När vi märkte att vi fick gå rakt igenom blev det lite irriterad stämning, säger Matilda Strömdahl, 18, från Vimmerby till Expressen.

Polisen: Endast fåtal topsades

Viktor Adolfsén från Vimmerby var också med på kryssningen och han berättar att han granskades av polis, något som Dagens Vimmerby var först att berätta om.

– Man fick stå framför ett spegelglas medan de tittade på en. Sedan fick man gå vidare. Det kändes lite lustigt. Men man måste göra det som krävs, säger Viktor Adolfsén, 18, från Vimmerby.

Enligt uppgifter på platsen topsades även samtliga killar, men det tillbakavisar polisen.

– Vad jag har fått veta är det ett fåtal personer som har utredningstopsats. För att kunna säga att de har med saken att göra, eller inte, säger Albin Näverberg vid Stockholmspolisen.

Varför står killarna i kö?

– Varför det går sakta att tömma båten, det vet jag inte.

 

LÄS MER: Polisen hårdsatsar mot våld på färjorna

 

På onsdagskvällen var studenterna från Vimmerby på väg hem, flera timmar försenade. Känslorna efter påskresan är blandade, säger Matilda Strömdahl.

– Man är lite skraj. Man vet att sådant händer, men inte så nära. Jag tänker på hur det känns för den tjejen, och hennes kompisar. Vilket tråkigt slut på en rolig resa, säger hon.

Hans Friberg, säkerhetsansvarig på Tallink Siljaline, bekräftar att det handlar om en studentkryssning. Han vill inte kommentera vilken åldersgrupp det gäller.

– Alla är över 18 år, det är ett krav, säger han.

Fyra studentkryssningar i påsk

Tallink Siljaline samarbetare med polisen.

– Vi tycker det här är oerhört beklagligt och hjälper polisen på alla sätt vi kan, säger Hans Friberg, Tallink Siljalinjes talesperson i säkerhetsfrågor.

Uppgifterna att en person blivit våldtagen ombord på färjan är något som han tar allvarligt på.

– Vi har inte alla detaljer ännu. Men det är oerhört beklagligt, självklart, säger han.

Tallink Silja har under påskhelgen fyra inbokade studentkryssningar. Det handlar om 1700 till 1800 ungdomar, alla över 18 år. Rederierna storsatsar under de här kryssningarna för att undvika brott.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag