Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fyra män misstänkta för grov våldtäkt

Expressens fotograf på platsen berättar att alla killar hålls kvar på platsen.
Foto: Marco Blomberg Wourkoutpix
Viktor Adolfsén och Matilda Strömdahl var ombord på färjan: "Man fick stå framför ett spegelglas medan de tittade på en. Sedan fick man gå vidare" säger Viktor.
Foto: Privat

Fyra män - 18 och 19 år gamla - är misstänkta för våldtäkt under en studentkryssning ombord på färjan "Galaxy" som går mellan Stockholm och Åbo.

Alla killar ombord på färjan kollades av polisen innan de släpptes av, och polisinsatsen på plats tog flera timmar.

– Man är lite skraj. Man vet att sådant händer, men inte så nära. Jag tänker på hur det känns för den tjejen, och hennes kompisar, säger Matilda Strömdahl, 18, som var med på kryssningen.

De fyra männen greps vid 18-tiden på onsdagen i Värtahamnen i Stockholm, efter att vittnen pekat ut dem. Polisen rubricerar händelsen som grov våldtäkt.

Under tidig torsdagsmorgon är de fyra männen fortsatt frihetsberövade.

– Alla fyra sitter anhållna. De anhölls strax efter midnatt, säger Daniel Torshag, arrestbefäl vid polisen Norrmalm.

Männen är 18 och 19 år gamla och hemmahörande i Mellansverige. De misstänks nu för grov våldtäkt, ett brott som samtliga har nekat till i inledande förhör.

Men i samband med gripandet kollade polisen samtliga killar.

– När vi tjejer fick gå av trodde vi att det var för att vi skulle visiteras av en kvinnlig vakt. När vi märkte att vi fick gå rakt igenom blev det lite irriterad stämning, säger Matilda Strömdahl, 18, från Vimmerby till Expressen.

Polisen: Endast fåtal topsades

Viktor Adolfsén från Vimmerby var också med på kryssningen och han berättar att han granskades av polis, något som Dagens Vimmerby var först att berätta om.

– Man fick stå framför ett spegelglas medan de tittade på en. Sedan fick man gå vidare. Det kändes lite lustigt. Men man måste göra det som krävs, säger Viktor Adolfsén, 18, från Vimmerby.

Enligt uppgifter på platsen topsades även samtliga killar, men det tillbakavisar polisen.

– Vad jag har fått veta är det ett fåtal personer som har utredningstopsats. För att kunna säga att de har med saken att göra, eller inte, säger Albin Näverberg vid Stockholmspolisen.

Varför står killarna i kö?

– Varför det går sakta att tömma båten, det vet jag inte.


LÄS MER: Polisen hårdsatsar mot våld på färjorna


På onsdagskvällen var studenterna från Vimmerby på väg hem, flera timmar försenade. Känslorna efter påskresan är blandade, säger Matilda Strömdahl.

– Man är lite skraj. Man vet att sådant händer, men inte så nära. Jag tänker på hur det känns för den tjejen, och hennes kompisar. Vilket tråkigt slut på en rolig resa, säger hon.

Hans Friberg, säkerhetsansvarig på Tallink Siljaline, bekräftar att det handlar om en studentkryssning. Han vill inte kommentera vilken åldersgrupp det gäller.

– Alla är över 18 år, det är ett krav, säger han.

Fyra studentkryssningar i påsk

Tallink Siljaline samarbetare med polisen.

– Vi tycker det här är oerhört beklagligt och hjälper polisen på alla sätt vi kan, säger Hans Friberg, Tallink Siljalinjes talesperson i säkerhetsfrågor.

Uppgifterna att en person blivit våldtagen ombord på färjan är något som han tar allvarligt på.

– Vi har inte alla detaljer ännu. Men det är oerhört beklagligt, självklart, säger han.

Tallink Silja har under påskhelgen fyra inbokade studentkryssningar. Det handlar om 1700 till 1800 ungdomar, alla över 18 år. Rederierna storsatsar under de här kryssningarna för att undvika brott.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.