Foto: CLAS TANNFORS
 Foto: CLAS TANNFORS

Fyra lastbilar kraschade av vägen

Publicerad
Uppdaterad
Rena vintervädret i Sverige - då kom olyckorna på löpande band.
Fyra lastbilar körde i diket på E18 mellan Bålsta och Ekolskrog och på E4 norr om Mantorp körde en buss med 18 passagerare av vägen och välte.
Gemensam nämnare vid olycksplatserna: Det är glashalt.
Under tisdagen blev det rena rama vintervädret på flera platser i Sverige.
Och med det kom olyckorna.
I Östergötland yr snön i den friska blåsten och vid 14.30-tiden på E4 norr om Mantorp körde en buss av vägen.


"Det är glashalt"

Bussen välte i diket, men enligt de första uppgifterna ska de 18 passagerarna vara oskadda, uppger polisen i Östergötland för Expressen.se.
En halvtimme senare var det dags för en ny olycka i Östergötland och ännu fler trafikstörningar. Den här gången körde en buss av vägen vid Vallerstads kyrka norr om Skänninge. Chauffören chockades, i övrigt inga skador.
Vid 18-tiden körde ytterligare en buss av vägen, den här gången vid Fornåsa/Klockricke, oklart om personskador.
I Uppsala län mellan Bålsta och Ekolskrog på E18, på en sträcka mindre än två kilometer, körde fyra lastbilar av vägen vid 13.30-tiden.
– Det är extremt halt och mycket vind så de har i stort sett blåst av vägen, säger Mats Länn, befäl vid länskommunikationscentralen i Uppsala.
Bärgning pågår liksom halkbekämpning men det råder begränsad framkomlighet på E18. Ett körfält är fortfarande avstängt vid klockan 14.50, men trafiken rullar.

Lastbil välte

Tidigare på dagen, vid 12-tiden, körde en personbil av vägen utanför Dalsjöfors öster om Borås. Bilen voltade och landade på taket i en trädgård.
De boende i huset hjälpte kvinnan som körde att ta sig ur bilen, skriver Borås Tidning på nätet. Hon klarade sig med lindriga skador, men var chockad och fördes till Borås lasarett. Enligt räddningstjänsten var det mycket halt på vägen efter snöväder.
Det var flera trafikolyckor under förmiddagen i Västsverige. Bland annat välte en lastbil på vägen från Hedekas mot Färgelanda i Munkedals kommun.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag