Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sveriges kvot: 4 358 asylsökande

Morgan Johansson, S

BRYSSEL. EU:s 28 migrationsministrar röstade på tisdagseftermiddagen om en omfördelningsmekanism av flyktingar som innebär att 120 000 flyktingar nu ska fördelas mellan medlemsländerna.

Fyra länder röstade emot och Finland avstod från att delta i omröstningen.

– Effekten av det här beslutet är tvingande, sa i kväll justitie- och migrationsminister Morgan Johansson till Expressen.

EU-ministrarna lyckades inte komma överens. Därför blev det en omröstning sent på tisdagseftermiddagen.

Tjeckien, Slovakien, Rumänien och Ungern vill inte ha någon tvingande omfördelning av flyktingar och röstade därför nej. Den finländska regeringen har i sin regeringsförklaring slagit fast att de inte kommer att säga ja till någon tvingande omfördelningsmekanism och avstod därför från att delta i omröstningen.

4 358 asylsökande

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson höll vid 19-tiden en presskonferens i Bryssel.

– Beslutet fattades med kvalificerad majoritet, konstaterade han.

Och det innebär nu att de 120 000 flyktingar som redan finns i EU ska fördelas. För Sveriges del blir kvoten totalt 4 358 asylsökande som kommer att överföras från Italien, Grekland och övriga länder.

– Det här är ett genombrott för en ny princip eftersom man nu kan ålägga länder att ta emot asylsökande, säger Morgan Johansson.

Tidigare under dagen uttalade sig Finlands utrikesminister Timo Soino, grundaren av partiet Sannfinländarna, om relationen mellan Sverige och Finland för tidningen Ilta-Sanomat.

Han hänvisade till den spända situationen vid Torneå, där hundratals finländare de senaste dagarna protesterat mot flyktingar som passerar gränsen.

– Än är det inte så farligt men om situationen kvarstår så kan det bli allvarligt, säger han.

Han antyder samtidigt att Sverige hjälper människosmugglare och terrorister.

Människosmuggling

Morgan Johansson kommenterade de uttalandena under kvällen för Expressen:

– Jag skulle inte vilja spä på den bilden. Tvärtom. Vi har suttit i dag med de nordiska migrationsministrarna hela förmiddagen. Och det har inte alls varit den typen av tongångar.

Morgan Johansson konstaterar samtidigt att alla länder, inklusive Finland, måste vara beredda att ställa upp.

– Det kanske tar tid för Finland att bygga uppe en struktur, men vi måstre alla se till att göra det.

Statsminister Stefan Löfven reser i morgon eftermiddag till Bryssel för ett extrainkallat toppmöte mellan EU:s stats- och regeringschefer. Även då står flyktingkatastrofen på agendan.

Inför toppmötet träffar Löfven EU-nämnden och utrikesnämnden.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.