Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

De fyra kvinnorna som Trump attackerar

Fyra kvinnliga kongressledamöter som gjort sig kända som ”The Squad” har varit föremål för uttalanden av presidenten, som flera menat är rasistiska. Från vänster: Rashida Tlaib, Ilhan Omar, Alexandria Ocasio-Cortez och Ayanna Pressley.Foto: J. SCOTT APPLEWHITE / AP TT NYHETSBYRÅN
När Donald Trump mötte sina supportrar under ett kampanjmöte på onsdagen ropade hans supportrar om kongressledamoten Ilhan Omar: ”Skicka tillbaka henne!”Foto: RALEIGH NEWS AND OBSERVER/TNS/ABACA / STELLA PICTURES/RALEIGH NEWS AND OBSERVER/TNS/

WASHINGTON DC. Fyra kvinnliga kongressledamöter har hamnat i centrum av ett infekterat rasismbråk med Donald Trump. 

”The Squad” har uppmanats av presidenten att ”åka tillbaka till platserna de kom ifrån”. 

– Rasism distraherar. Rasism skadar. Rasism dödar, säger kongressledamoten Ilhan Omar. 

När Donald Trump under onsdagskvällen mötte sina väljare under ett kampanjmöte i North Carolina var det inte oväntat fyra demokratiska kongressledamöter som stod i fokus för hans framträdande. 

Rashida Tlaib, Ayana Pressley, Alexandria Ocasio-Cortez och Ilhan Omar har sedan de blev kongressledamöter för Demokraterna i januari i år gjort sig kända som några av Trumps mest högljudda kritiker. 

De har varit aktiva i kravet på att ställa presidenten inför riksrätt och har varit tongivande i kritiken mot administrationens sätt att behandla migranter vid gränsen mot Mexiko. 

Ilhan Omar och Rashida Tlaib är de första kvinnliga muslimerna i kongressen. Omar är den enda av de fyra som är född utomlands och kom till USA som flykting från Somalia, de övriga är födda i USA. 

”Skicka tillbaka henne”, skanderade publiken om Ilhan Omar

”Varför åker inte de tillbaka”

Trots det uppmanades de fyra demokraterna i helgen av presidenten att återvända till platserna de kom ifrån:

”Varför åker inte de tillbaka och hjälper fixa de totalt förstörda och kriminellt angripna länderna de kommer ifrån?” skrev presidenten. 

Trump har även anklagat kongressledamöterna för att vara hatfulla mot USA och Israel och beskyllde Ilhan Omar för att vara al Qaida-anhängare. 

Han sa i samband med ett uttalande i rosenträdgården i Vita huset:

– Det är fritt fram och kanske bäst att flytta bort om man bara klagar och vantrivs i USA. 

Donald Trump talar i Vita husets rosenträdgård.Foto: MICHAEL REYNOLDS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Donald Trumps upprepade uttalanden om kvinnorna har väckt reaktioner främst bland toppdemokrater, men också en del republikaner. 

Flera världsledare utanför USA har även offentligt kritiserat Trump. 

– Jag tror att kanadensarna och faktiskt alla människor jorden runt vet exakt vad jag tycker om de där kommentarerna. Det är inte så vi gör i Kanada, sa Kanadas premiärminister Justin Trudeau. 

Boris Johnson, som har god chans att bli Storbritanniens näste premiärminister, sa: 

– Om man är ledare för ett stort multikulturellt samhälle kan man helt enkelt inte använda ett sådant språk.

Publiken under Trumps tal: ”Skicka tillbaka henne”

Röstade igenom resolution

Trumps uttalande ledde tidigare i veckan till att representanthuset röstade igenom en resolution för att formellt fördöma presidentens uttalanden. 

I måndags ställde de fyra kongressledamöterna sig sida vid sida för att svara på journalisters frågor vid en presskonferens i Washington DC. 

– Det här är den vita nationalismens agenda och nu har den nått Vita husets trädgård, sa Ilhan Omar efter Trumps uttalanden. 

Trots att stormen har tilltagit de senaste dagarna har Donald Trump flera gånger på nytt kommenterat de fyra demokraterna i olika Twitter-inlägg.

Under kampanjmötet i North Carolina under onsdagskvällen läste han enligt CNN innantill från ett förberett tal på en teleprompter, då han fortsatte att angripa kvinnorna.

– Det var därför jag sa att, hey, om de inte gillar det, låt dem åka härifrån. De älskar inte vårt land. Jag tror att de i vissa fall hatar vårt land, sa Trump. 

När presidenten nämnde flera av kvinnorna vid namn, som kongressledamoten Ilhan Omar, svarade hans supportrar med att ropa:

– Skicka tillbaka henne!

”Skicka tillbaka henne”, skanderade publiken under Trumps tal.Foto: GERRY BROOME / AP TT NYHETSBYRÅN

När Omar mötte journalister i Washington DC under torsdagen kommenterade hon Trump-supportrarnas rop:

– Här i USA välkomnas meningsskiljaktigheter, debatt välkomnas och särskilt i folkets representanthus där alla våra röster höjs och hörs. 

Hon sa tidigare under dagen till CNN:

– Rasism distraherar. Rasism skadar. Rasism dödar. 

Trump själv kritiserade sina åhörare. 

– Jag är inte nöjd med det, jag håller inte med om det, säger presidenten på torsdagen.

Vill ta partiet åt vänster

De fyra kongressledamöterna valdes alla in i kongressen i samband med mellanårsvalet 2018. De har sedan dess gjort sig kända som en tongivande progressiv falang inom Demokraterna, som vill att partiet ska ta ett steg åt vänster i politiken. 

I samband med att de alla hade valts in i representanthuset lade Alexandria Ocasio-Cortez ut en bild på sitt Instagram-konto av de fyra, och skrev intill:

”Squad”. 

De har sedan tillsammans på olika sätt försökt utmana det traditionella politiska etablissemanget i Washington och allt mer blivit kända som just ”The Squad”. 

— Någon sa att vi skulle ha en hashtag eller någon som #squadgoals och sedan blev det något helt annat, sa Ayanna Pressley i CBS This Morning under en intervju på onsdagen. 

Donald Trump talade under natten till torsdagen, svensk tid.Foto: CAROLYN KASTER / AP TT NYHETSBYRÅN

Har även kritiserat Pelosi

De har inte bara kritiserat Republikanerna och presidenten utan även talmannen Nancy Pelosi och den demokratiska ledningen.

I intervjun besvarade kongressledamöterna de senaste dagarnas politiska turbulens och angreppen från presidenten:

– Jag har att göra med den största mobbaren jag någonsin har behövt ha att göra med i mitt liv och försöker att slå tillbaka och göra det jobb som vi alla har skickats hit för att utföra. Det här är en distraktion. Det här är en person som verkligen vill baktala och demonisera, inte bara invandrare, utan även samhällsgrupper med annan hudfärg, säger Rashida Tlaib. 

Enligt Vox har de fyra förtydligat att de ser ”The Squad” som en inkluderande beskrivning:

– Vår ”squad” inkluderar vem som helst som vill skapa en mer rättvis värld, sa Pressley under presskonferensen. 

Kongressledamöterna i "The Squad"

Alexandria Ocasio-Cortez, New York.

Ocasio-Cortez var tidigare bartender och blev den yngsta kvinnan som någonsin valts in i representanthuset när hon besegrade demokraten Joe Crowley i det 14:e distriktet i New York, som inkluderar Bronx och delar av Queens. Hon har bland annat gjort sig känd för progressiva idéer och var en av kongressledamöterna bakom det omdebatterade klimatförslaget Green New Deal. Sedan hon valdes in i representanthuset har hon snabbt blivit en av Demokraternas mest kända politiker, inte minst för att hon har flera miljoner följare i sociala medier. 

 

Rashida Tlaib, Michigan. 

Tlaib valdes in i representanthuset i samband med mellanårsvalet 2018 och är den första palestinsk-amerikanska kvinnan i kongressen. Hon är också, tillsammans med Ilhan Omar, den första muslimska kvinnan att väljas in i kongressen. 

Hon har ställt sig bakom flera progressiva förslag som att införa sjukvårdssystemet Medicare for All, höja minimilönen till 15 dollar per timmen samt göra högre utbildning kostnadsfri. Efter att ha svurits in i kongressen skapade hon rubriker efter att ha kallat presidenten för en ”Motherfucker” som skulle ställas inför riksrätt. 

 

Ayanna Pressley, Massachusetts. 

Pressley är den första svarta kvinnliga kongressledamoten som representerar Massachusetts och besegrade, precis som Ocasio-Cortez, en mångårig demokrat som tidigare valts om flera gånger. Hon representerar samma distrikt som John F Kennedy en gång gjorde. Hon har länge setts som en blivande stjärna inom Demokraterna. Under tiden i kongressen har hon bland annat fått uppmärksamhet för sina uttalanden om förhållanden för migranter som hålls i förvar vid USA:s södra gräns.

 

Ilhan Omar, Minnesota.

Omar, är tillsammans med Rashida Tlaib, den första muslimska kvinnan att väljas in i representanthuset. Hon kom till USA från Somalia som flykting och blev amerikansk medborgare vid 17 års ålder. Hon valdes in i kongressen efter att ha fått hjälp i kampanjen av Justice Democrats, som även var involverade i Ocasio-Cortez kampanj. Hon har uppmärksammats för att stå bakom Medicare for All, kostnadsfri högre utbildning samt höjda minimilöner till 15 dollar i timmen. Hon har även kritiserat Israel i Palestina-frågan och kallat landets regering för ”apartheid Israeli regime”. Hon har sagt att hon inte förvånad över att hennes åsikter kring Israel får uppmärksamhet, enligt CNN.