Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fyra kvinnor leder Nordens smartaste

Anne Marit Langedal, ordf. Mensa Norge, Janne Sylvest, ordf. Mensa Danmark, Monika Orski, ordf. Mensa Sverige och Tiina Tolonen, ordf. Mensa Finland.
Foto: Mensa/Torbjorn Karlsson

För första gången sitter fyra kvinnor på ordförandeposterna som ska leda Nordens mest intelligenta förening Mensa.

– Det kan vara ett tecken på att intelligenta kvinnor tar mer plats, säger Monika Orski, ordförande i Mensa Sverige.

Fakta: Mensa

Mensa är en ideell internationell förening som bildades i England 1946 för dem med uppmätt intelligens högre än 98 % av befolkningen. Föreningens syfte är att sprida kunskap om intelligens och se till att den kommer alla människor till godo, samt att uppmuntra till forskning kring ämnet. Mensa finns över hela världen och har över 5 500 medlemmar i Sverige. Ordet Mensa är latin och betyder bord. Mensa är en ideell rundabordsförening som är politiskt och religiöst obunden.

Varje år gör runt 1 000 personer Mensas IQ-test. För att bli medlem i Mensa krävs ett IQ på 131 eller mer, något som två procent av befolkningen svarar upp mot. En av kvinnorna som klarade 131-gränsen är Monika Orski, som i maj 2015 fick posten som ordförande i Mensa Sverige.

Den 14 maj 2016 valdes även en ny ordförande, Janne Sylvest, i Mensa Danmark och nu har alla de nordiska länderna kvinnliga ordföranden i Mensa, vilket sammanfaller i alla länderna för första gången. Sedan tidigare är även Anne Marit Langedal ordförande i Mensa Norge och Tiina Tolonen ordflrande i Mensa Finland.

– Det kan vara ett tecken på att intelligenta kvinnor tar mer plats, säger hon.

Syftet med Mensa är att skapa ett forum för medlemmar som är nyfikna på intelligens, vill utnyttja kunskapen och få upp ögonen för hur mänsklig intelligens fungerar, menar Monika Orski, ordförande i Mensa Sverige.

Hur fick du upp ögonen för Mensa?

– Jag var student och nyfiken på att göra ett IQ-test. När jag fick svarsresultatet blev jag erbjuden att bli medlem i Mensa, och då gick jag med.

"Finns en nördfaktor i det"

Monika Orski berättar att när hon gick med i Mensa, för 25 år sedan, var föreningen väldigt liten på knappt 100 medlemmar. Idag består Mensa av drygt 5600 medlemmar.

Varför vill man mäta sin IQ?

– Den främsta anledningen är för att man är nyfiken på hur hjärnan fungerar i största allmänhet och hur ens egen hjärna fungerar. Det finns en liten nördfaktor i det, då det är roligt att få siffror på saker, även om IQ är en vag siffra. Man vet inte exakt vad IQ mäter och man vet att den mätning man får inte heller är särskilt exakt.

Är det viktigt att mäta sin intelligens?

– Ur ett mänskligt perspektiv så är det naturligtvis inte viktigt att mäta intelligens. Det finns oändligt mycket annat som är viktigare än det. Men om man tycker att just intelligens är intressant och hur mänsklig intelligens fungerar, då har det ett klart värde.

Kan man träna upp sin förmåga att lösa IQ-tester?

– I viss mån. Vad jag förstår så kan man träna upp en del om man gör flera liknande IQ-test. Det sista resultatet är det mest rättvisande, i termer av IQ, säger Monika Orski.

Vad innebär det att vara ordförande i Mensa Sverige?

– Som ordförande är min uppgift att synliggöra föreningens mening, både utåt och inåt. Att sprida information och möjligheter att lära sig mer om intelligensens natur. Och att ge medlemmarna nytta för egen del, nöje i att träffa andra inom föreningen och förhoppningsvis kunna bidra i samhället med både kompetens och ökad förståelse.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.