Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Fyra kandidater gör upp om partiledarposten i L

Erik Ullenhag. Foto: PELLE T NILSSON / PELLE T NILSSON
Nyamko Sabuni. Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Christer Nylander. Foto: OLA HEDIN / LIBERALERNA
Johan Pehrson. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det blir fyra kandidater som gör upp i kampen om vem som ska efterträda Jan Björklund som partiledare för Liberalerna. 

Förutom Erik Ullenhag och Nyamko Sabuni kandiderar nu även riksdagsledamöterna Johan Pehrson och Christer Nylander. Det kan Expressen avslöja.

Redan i början av april meddelade Nyamko Sabuni att hon vill ta över som ny partiledare för Liberalerna, och länge var hon den enda kandidat som anmält sitt intresse. 

Men i början av veckan rapporterade Ekot i Sveriges Radio att Erik Ullenhag, som i dag är ambassadör i Jordanien, efter en lång tids spekulationer nu ställer upp som kandidat till partiledarposten. 

Men det är fler än så som vill ta det kristyngda partiet. Enligt flera källor till Expressen med god insyn i processen står det nu klart att valberedningen kommer att föra fram fyra kandidater. 

Förutom de två namn som redan varit kända så är Christer Nylander, gruppledare för partiet i riksdagen, och partiets ekonomiskpolitiske talesperson Johan Pehrson kandidater.

De blir därmed dessa fyra personer som ska skickas ut på den utlovade turnén och bli utfrågad av medlemmar runtom i landet. 

Har informerat snäv krets

Valberedningen har enligt Expressens källor bara gått ut med informationen till en snäv krets i partiet. Och man har velat hålla det hemligt för att inte stjäla fokus från EU-valsdebatten, där Liberalerna nu slåss för att behålla sin representation i parlamentet. 

Valberedningens ordförande Olle Schmidt är fåordig.

– Vi kommer presentera nästa vecka vilka det blir. Innan dessa vill jag inte uppge några namn. Nu ska vi först klara av EU-valet, säger han. 

Men trots att det av allt att döma nu alltså blir fyra kandidater som ska göra upp om partiledarposten är det två namn som framstår som favoriter: Erik Ullenhag och Nyamko Sabuni. 

De anses stå för helt olika linjer i den för partiet känsliga regeringsfrågan och i synen på SD. 

I måndags kommenterade statsvetaren Jenny Madestam om Liberalernas kandidater till partiledarposten.

Medlemsomröstningar

Den som bedöms ha bäst chanser i dagsläget är Erik Ullenhag, men det finns en stor osäkerhet internt om hur han vill förändra och leda partiet ur krisen. 

Hur hans plan ser ut och hur han presterar i de intervjuer och utfrågningar som nu väntar får sannolikt stor betydelse för hans chanser att bli vald.

Ytterligare en osäkerhetsfaktor är att flertalet länsförbund nu ska hålla medlemsomröstningar, och Nyamko Sabuni har redan hunnit resa runt i landet och byggt upp ett starkt stöd, som det verkar. 

Av de fyra kandidaterna anses Nyamko Sabuni och Johan Pehrson stå mer till höger och tydligare förespråka en återgång till alliansen. Christer Nylander och Erik Ullenhag beskrivs istället som mer socialliberala. 

Förhandlade med S

Christer Nylander förknippas också mycket med januariöverenskommelsen, som han var med och förhandlade fram för partiet.

Hur det påverkar hans chanser återstår att se. Å ena sidan är det nya samarbetet med S kontroversiellt i delar av partiet, men å andra sidan anses Liberalerna ha fått igenom mycket i förhandlingarna med S.

Johan Pehrson har å sin sida hunnit med ett par år i näringslivet, vilket många i partiet ser som en merit. 

Han anses även ha en politisk bredd med erfarenhet av både rättsfrågor och den ekonomiska politiken. Att han står mer till höger men samtidigt är mindre kontroversiell än Sabuni skulle också kunna tala för honom även om hans chanser bedöms som små i dagsläget. 

Den nya partiledaren ska väljas på ett extra landsmöte i Stockholm den 28 juni.