Fyra greps – hängde nazistbanderoll på Kulturhuset

Den här banderollen händes upp Kulturhuset i Stockholm under eftermiddagen. Fyra personer greps, men frigavs efter förhör. De är fortfarande misstänkta för brott.
Foto: Läsarbild
Fyra personer greps på platsen.
Foto: Bobo Lundén
Ordningsvakter slog larm till polis om händelsen.
Foto: Bobo Lundén
Nazisterna kunde gripas på platsen.
Foto: Bobo Lundén
Nazister firade ner sig ut med Kulturhusets glasfasad.
Foto: Bobo Lundén

Ordningsvakter och polis grep på torsdagskvällen fyra personer vid Kulturhuset i Stockholm.

Personerna hade firat sig ner från husets tak och fäst en banderoll med Nordiska motståndsrörelsens logotyp på fasaden.

Det var vid 17:51 som polisen fick larm via ordningsvakter vid Kulturhuset om att personer då hade hängt upp en banderoll med politiskt budskap på en glasruta på Kulturhusets fasad. 

På banderollen stod ett budskap med nazistiska Nordiska motståndsrörelsen logotyp.

Fyra personer grips på platsen, men frigavs efter förhör. De är dock fortfarande misstänkta för brott, säger Eva Nilsson vid Stockholmspolisen.

– De är identifierade och hörda på plats, men frikända nu. De är fortfarande misstänkta men finns inget skäl att ta dom till polisstationen. 

Personerna är misstänkta för olaga intrång och olaga affischering. En av personerna är också misstänkt för våldsamt motstånd eftersom han gjorde motstånd vid gripandet.

Enligt uppgifter till Expressen ska en av personerna som greps på kvällen tidigare varit inblandad i en utredning kring ett mycket grovt brott. 

Gjorde motstånd vid gripandet

Ett vittne säger att han är ledsen och skräckslagen över att Kulturhusets fasad använts för rasistisk propaganda.

– Kulturhuset är ett kokkärl för tankar och idéer. Det är en plats där man kan utforska sådant som vanligtvis är bortom räckhåll, säger personen.

Arbetet med att ta bort banderollen pågick sent in på kvällen.

– Polisen bedömer inte att det finns någon säkerhetsrisk, vi behöver inte ställa in föreställningar eller så. Verksamheten fortsätter. Vi har själva valt att sätta in lite extra säkerhetsvakter, säger Sofia Cherif, pressansvarig på Kulturhuset Stadsteatern till TT.

TT: Kommer ni att vidta några åtgärder framöver?

– Vi får ta ställning till det i morgon. I nuläget har vi inga ytterligare åtgärder, säger Sofia Cherif.

I oktober öppnar en fotoutställning av Mikael Jansson på Kulturhuset. Utställningen har titeln "Witnesses" och är en porträttserie av överlevande från Förintelsen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.