Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fyra glada nyheter i coronatider

Se polisens Baby Shark-dans
Luften är betydligt renare i flera stora städer. Här syns New Delhi.Foto: MANISH SWARUP / AP TT NYHETSBYRÅN
Hundar ska tränas till att upptäcka covid-19 hos människor.Foto: Shutterstock / Shutterstock
David Attenborough ska hålla i geografilektioner åt elever som har distansundervisning i Storbritannien.Foto: ALEX BOARD / AP TT NYHETSBYRÅN
1 / 7

När allt känns tufft och mörkt kan man behöva läsa lite glada nyheter.

Här är fyra positiva nyheter som lättar upp.

Bilder visar renare luft i städerna

I och med att många håller sig hemma för att skydda sig själv och andra från att smittas av coronaviruset har luften i flera storstäder blivit renare.

På bilder från bland annat Milano och New Delhi syns en markant skillnad, skriver Daily Mail.

New Delhi är en av de mest förorenade städerna i världen. I bildspelet nedan kan du se hur mycket luften förändrats sedan i oktober respektive november förra året.

Den översta bilden föreställer New Delhi i november 2019 och den undre bilden är tagen den 20 april i år.Foto: MANISH SWARUP / AP TT NYHETSBYRÅN
Den översta bilden är tagen i oktober 2019 i New Delhi och undre bilden den 20 april.Foto: MANISH SWARUP / AP TT NYHETSBYRÅN

Vill lära hundar upptäcka coronavirus

I Storbritannien har man tränat upp hundar till att kunna upptäcka om en person har malaria. Nu vill man även träna hundarna till att kunna sniffa fram covid-19. 

Läkaren Claire Guest har en positiv inställning till att lyckas lära hundarna upptäckta om en person är smittad av corona.

– Vi har lärt hundar tidigare... det finns ingen anledning till att de inte skulle kunna lära sig även detta, säger hon till kanadensiska CTV News.

Genom att låta hundarna lukta på en coronasmittad person ska man sedan lära dem att känna igen doften och på så vis ska de kunna markera covid-19 hos personer som inte har några symtom men som bär på viruset.

David Attenborough håller geografilektioner

BBC Bitesize Daily satsar nu på att visa onlinelektioner för elever i Storbritannien som nu genomför sin undervisning på distans.

Nu har flera kända personer bjudits in för att hålla i lektionerna. Bland annat kan man få geografilektioner av självaste David Attenborough, skriver NME.

Attenborough kommer att hålla lektioner som fokuserar på världskartan och beteenden hos olika djurarter.

Förutom David Attenborough ska även One direction-medlemmen Liam Payne och skådespelerskan Jodie Whittaker hålla i lektioner.

Doro skänker mobiltelefoner

Isolering och ofrivillig ensamhet är ett faktum för många äldre i coronatider. Teknikföretaget Doro har därför inlett ett samarbete med Comviq och hjälporganisationen Lions för att donera mobiltelefoner till äldre så att de kan hålla kontakt med familj och vänner. Det meddelar Doro i ett pressmeddelande.

Telefonerna som skänks är alla försedda med förladdade kontantkort från Comviq. För att se till att telefonerna verkligen kommer dit de ska kommer de i första hand distribueras via Lions rikstäckande organisation. Man kommer även som närstående att kunna kontakta Lions för att få tag i en telefon.

– Vi är glada att kunna hjälpa till och det känns bra att vi kan använda styrkan i vår rikstäckande organisation och snabbt samordna oss för att hjälpa de som behöver det mest, säger Thorbjörn Bengtsson, ordförande för Lions Sverige.

Totalt kommer 2 000 mobiltelefoner att skänkas till äldre i Norden, Tyskland, Frankrike och England. 250 av dessa kommer distribueras i Sverige.

Missa inga nyheter om coronaviruset. Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.

Så blomstrar djurlivet i människans frånvaro – tar över gatorna

Pingviner i Kapstaden, björnar i Italien och getter i London – djuren passar på under karantänen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.