Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fyra gånger fler döda än normalt i Madrid

Madrid är den storstad som haft den högsta toppen av överdödlighet, enligt ONS.Foto: ADRIà SALIDO ZARCO/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK
I veckan som slutade 27 mars avled fyra gånger fler människor än normalt, med en överdödlighet på 432,7 procent.Foto: JORGE SANZ/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK / JORGE SANZ/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

I Madrid dog fyra gånger fler människor än normalt i slutet av mars, enligt statistik från den brittiska statistikmyndigheten ONS.

Det är den europeiska storstad som haft den högsta noterade toppen av överdödlighet under pandemin, skriver El País.

– Coronapandemin har lett till extraordinära ökningar av dödligheten i en lång rad länder, konstaterar statistikern Edward Morgan.

Spanien har tredje flest coronarelaterade dödsfall i Europa, nära 30 000 personer. Landet har också haft den högsta toppen av överdödlighet. 

I veckan som slutade 3 april var den nära 140 procent, enligt statistik från den brittiska statistikmyndigheten ONS. Siffrorna baseras på jämförelser av de fem senaste åren under perioden 17 februari till 12 juni. 

Madrid är även den storstad som haft den högsta överdödligheten, enligt ONS.

I veckan som slutade 27 mars avled fyra gånger fler människor än normalt, med en överdödlighet på 432,7 procent.

Jämför Storbritannien och Sverige

Bergamo i norra Italien beskrevs som smittans epicentrum i Europa under våren. Om man räknar bort storstäder är det också den europeiska staden med den högsta överdödligheten under en period – 847,7 procent under en vecka i mitten av mars.

Storbritannien är däremot det land med högst överdödlighet under hela perioden.

”Medan inga av de fyra nationerna i Storbritannien hade en topp av dödlighet som var lika hög som Spanien, så var överdödligheten geografiskt utspridd över hela Storbritannien under pandemin”, kommenterar statistikern Edward Morgan vid ONS.

Statistikmyndigheten konstaterar att det också beror på den ”relativt långsamt nedåtgående 'svansen' av pandemin”.

I veckan som slutade 3 april hade Stockholm en överdödlighet på 101,6 procent, enligt ONS. I rapporten konstateras att överdödligheten i Sverige minskat långsammare än i exempelvis Spanien och Frankrike i maj och början av juni, på samma sätt som i Storbritannien.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.